Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Premiér: Boj za slobodu má zmysel, na účastníkov SNP môžeme byť hrdí

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas centrálnych osláv 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici v nedeľu 29. augusta 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Eduard Heger podotkol, že väčšina z nás nezažila vojnu na vlastnej koži. Aj v tejto súvislosti si spomenul na padlých, ale i žijúcich hrdinov SNP.

Banská Bystrica 29. augusta (TASR) - Boj za slobodu má vždy zmysel, i keď to neznamená, že je aj posledný. Mier, sloboda a demokracia nie sú samozrejmosťou. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO) na oslavách 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. Pripomenul hrôzy vojny. Vyzdvihol úlohu účastníkov SNP a poďakoval sa im. Verí, že sme na Slovensku raz a navždy povedali nie fašizmu a nacizmu.



Poznamenal, že v súčasnosti sa pozeráme na obdobie vojny s vedomím výsledku. "Hrdinovia SNP ten výsledok v lete 1944 nepoznali, ale spojili sily a verili. Verili, že ich boj za slobodu sa vydarí. Na týchto ľudí môžeme byť právom hrdí," uviedol Heger.

Vďaku vojnovým veteránom podľa neho nemožno vzdávať len počas štátnych sviatkov a pamätných dní. "Verím, že ak je táto vďaka úprimná, má presah aj na náš každodenný život," zdôraznil.
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger(OĽaNO) kladie veniec počas centrálnych osláv 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici v nedeľu 29. augusta 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Podotkol, že väčšina z nás nezažila vojnu na vlastnej koži. "Nezažili sme na vlastnej koži krutosť a bezcitnosť, ktorá spôsobila, že mnohí ľudia boli zotročovaní, boli posielaní do koncentračných táborov, mučení a nakoniec masovo vyvražďovaní," povedal. Aj v tejto súvislosti si spomenul na padlých, ale i žijúcich hrdinov SNP.

"Navždy ovplyvnili našu históriu a postavili náš národ na správnu stranu. Ukázali, že si na Slovensku ctíme hodnotu slobody, spravodlivosti, ľudskej dôstojnosti a demokracie. Raz, a verím, že navždy, sme sa postavili proti fašizmu a nacizmu a jasne sme povedali, že ho na Slovensku nechceme," zdôraznil Heger.



Príhovor predsedu vlády E. Hegera k 77. výročiu SNP


Vážená pani prezidentka Slovenskej republiky, vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážení občania, ale hlavne vážení veteráni.

Ľudia na Slovensku bojovali za svoju slobodu nejeden raz!

Dnešný deň nás učí, že takýto boj má vždy svoj zmysel, i keď to neznamená, že je posledný!

Mier, sloboda a demokracia nie sú samozrejmosť!

A vidíme, že boli časy v našej histórii, keď mnohí ľudia za to zaplatili svojimi životmi.

DNES SME SI PRIŠLI UCTIŤ ODVAHU A PAMIATKU HRDINOV SLOVENSKÉHO NÁRODNÉHO POVSTANIA.

Väčšina z nás vojnu na vlastnej koži nezažila. Nezažili sme na vlastnej koži krutosť a bezcitnosť, ktorá spôsobila, že mnohí ľudia boli:
- zotročovaní,
- posielaní do koncentračných táborov,
- mučení,
- a nakoniec masovo vyvražďovaní.

My sa dnes pozeráme na obdobie vojny s vedomím výsledku, ale hrdinovia Slovenského národného povstania ten výsledok v lete roku 1944 nepoznali, ale SPOJILI SILY a VERILI!

VERILI, ŽE ICH BOJ ZA SLOBODU SA VYDARÍ! Na týchto ľudí môžeme byť právom hrdí. Navždy ovplyvnili našu históriu a postavili náš národ na správnu stranu. Ukázali, že na Slovensku si ctíme hodnotu slobody, spravodlivosti, ľudskej dôstojnosti a demokracie.

Raz a verím, že navždy, sme sa postavili proti fašizmu a nacizmu a jasne sme povedali, že ho na Slovensku nechceme! Preto dnes s vďakou v srdci spomíname na padlých i žijúcich hrdinov SNP. Táto vďaka však nesmie zostať v našich životoch iba počas štátnych sviatkov a pamätných dní pripomínajúcich tieto udalosti. Táto vďaka, ak je úprimná, má presah na náš každodenný život.

Vážme si prosím ich obetu a nesme ich odkaz odvahy, spájania síl, túžby po slobode a spravodlivosti pre lepšiu budúcnosť.