Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Bolo by nekorektné v čase konsolidácie hovoriť o zvyšovaní platov

Na snímke vľavo predseda vlády SR Robert Fico a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ako uviedol Robert Fico, nie je človek, ktorý chodí po Slovensku a sľubuje dvojnásobné platy.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Bolo by nekorektné v stave konsolidácie verejných financií sa tu postaviť a hovoriť o zvyšovaní platov. Na dnešnom brífingu po oficiálnom uvedení nového ministra školstva, vedy, výskumu a športu Dušana Čaploviča (Smer-SD) do funkcie to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na margo štrajkovej pohotovosti učiteľov.


"Očakávam, že si všetci uvedomujú, v akej situácii sa nachádzame. Pokiaľ ide o platové otázky, to bude výsledkom diskusie po schválení programového vyhlásenia vlády," avizoval Fico. Čaplovič chce s odborármi predovšetkým rokovať, tretie stretnutie bude práve dnes.

"Učitelia nemajú dobré platy, no stav v štátnej pokladnici nie je dobrý. Treba diskutovať, čo robiť preto, aby sme najneskôr v roku 2014 mohli uspokojiť oprávnené požiadavky pedagógov," povedal nový minister.

Premiér však vzápätí upozornil, že pred nami je ešte rok 2012 a 2013. "Hovoriť o tom, čo bude v roku 2014, je veľmi ťažké. Ja nie som človek, ktorý chodí po Slovensku a sľubuje dvojnásobné platy. V rámci možností budeme poskytovať prostriedky, aby ak je to možné, sa ľuďom prilepšilo," deklaroval.

Práve zabezpečenie sociálneho zmieru je podľa premiéra jednou z priorít Čaploviča v rezorte školstva. "Je veľmi dôležité, aby minister a jeho vyjednávací tím rokovali, rokovali a rokovali a zabezpečovali, že rezort bude pokračovať bez sociálnych otrasov," podotkol šéf kabinetu.

Rovnako sa podľa Ficových slov musí povedať, čo ďalej so strednými a strednými odbornými školami.

Tu bude player


"Musíme pracovať viac v oblasti prepojenia odborného školstva a praxe, zvýšenia požiadaviek na gymnáziá a bude potrebné pozrieť sa aj na systém verejných a súkromných škôl, lebo v tom máme mix," povedal. Premiér rovnako tvrdí, že privítal iniciatívu Čaploviča preosiať cez nové kvalitatívne požiadavky vysoké školstvo. "Nie je žiadne tajomstvo, že kvalita vzdelávania na vysokých školách išla v posledných rokoch prudko dole," zdôraznil.

Čaplovič už skôr v rozhovore pre TASR povedal, že prioritou priorít je preňho rozvoj technického a odborného školstva. Domnieva sa, že ak Slovensko neurobí v tejto oblasti potrebné zmeny, do troch - štyroch rokov skolabuje. Na gymnáziá by preto podľa neho mali ísť len žiaci s priemerom známok do 1,5.

Ak to bude potrebné, rezort školstva bude mať dvoch štátnych tajomníkov


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR možno nebude mať len jedného, ale dvoch štátnych tajomníkov. Pripustil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), ktorý do funkcie oficiálne uviedol nového ministra Dušana Čaploviča (Smer-SD).

"Rezort potrebuje dvoj- alebo trojčlenný tím. Ak niekde dávame dvoch štátnych tajomníkov, je to preto, lebo to tak má byť a je to potrebné, nie preto, že potrebujeme niekoho uspokojiť vo funkcii. Rezort školstva je taký široký, že ak pán minister naznačí, že je treba to pokryť dvoma štátnymi tajomníkmi, tak budeme o tom hovoriť," uistil Fico.

Podľa Čaploviča sa zatiaľ hovorí o jednom, "možno v budúcnosti budeme hovoriť o dvoch". Kto to bude, neprezradil. Verejnosť sa to dozvie v najbližších dňoch. Za necelé dva roky vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) mal minister školstva Eugen Jurzyca (nominant SDKÚ-DS) len jedného štátneho tajomníka, ktorým bol Jaroslav Ivančo (SDKÚ-DS). Ficova vláda zvýšila počet štátnych tajomníkov aj v iných rezortoch.

Rezort školstva je spolu s ministerstvom pôdohospodárstva posledným, kde nie sú funkcie štátnych tajomníkov obsadené. Kabinet by ich mohol vymenovať už túto stredu 18. apríla.