Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Ak sa preukážu podozrenia o Jankovskej, premiér bude rýchlo konať

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Martin Baumann

Jej meno sa malo objaviť v komunikácii Mariana K., ktorý je obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) sa k osobe štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej vyjadrí "veľmi rýchlo a veľmi jasne", pokiaľ sa preukáže, že nekonala tak, ako štátny orgán konať má. Reagoval tak na štvrtkové (22. 8.) zaisťovacie úkony polície u Jankovskej.

"Nebudem robiť súdy na základe strohých informácií. Mám informáciu, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala u viacerých osôb, požiadala o poskytnutie mobilných telefónov. Na základe toho dnes nebudem prijímať stanovisko, či pani štátna tajomníčka má, alebo nemá zotrvať vo funkcii. Samo o sebe požiadanie o odobratie telefónu, aby sa prešetrili skutočnosti, ešte nehovorí, že sa niečo stalo,"
povedal predseda vlády novinárom počas piatkového otvorenia zimného štadióna v Žiari nad Hronom.

"Ak následne bude potvrdené, že pani štátna tajomníčka mohla mať nejakú nezákonnú alebo toxickú komunikáciu s obvinenou osobou pána K., potom, samozrejme, k tomu zaujmem stanovisko," doplnil Pellegrini s tým, že pokiaľ sa podozrenia potvrdia alebo vyvrátia, vyjadrí sa veľmi jasne.

Premiér momentálne podľa vlastných slov nemá dostatok informácií, v tejto veci koná NAKA. "Nikto jej nezväzuje ruky, má plnú podporu mňa aj celej vlády, aby konala, ako konať má," dodal.

Jankovská polícii odovzdala mobilný telefón. Jej meno sa malo objaviť v komunikácii Mariana K., ktorý je obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) sa k úkonom súvisiacim s Jankovskou nevyjadruje, aby nezasahoval a nezmaril vyšetrovanie. Podľa slov hovorkyne ministerstva Zuzany Drobovej necháva minister vyšetrovanie plne v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní. "O ďalšom postupe bude informovať," dodala v piatok Drobová.

Poslanec parlamentu Alojz Baránik (SaS) tvrdí, že Jankovskej zotrvávanie vo funkciách vyvoláva obavy o vplyve organizovaného zločinu na súdny manažment, ministerstvo spravodlivosti a vládu a nie je v súlade s fungovaním demokratického štátu.

Bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti a predstaviteľka vznikajúcej strany Za ľudí Mária Kolíková si myslí, že Jankovská by sa funkcie štátnej tajomníčky mala vzdať.

Polícia vykonala vo štvrtok zaisťovacie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Národná kriminálna agentúra zasahovala v súvislosti so zaistenými správami, ktoré nešpecifikovala. Jankovská polícii odovzdala mobilný telefón, zaisťovacie úkony sa mali týkať aj sudcov okresných a krajských súdov.