Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VIDEO: Fico: Budem presviedčať ľudí, aby sa nebáli nahlasovať korupciu

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Michal Svítok

Premiér je zároveň odhodlaný zatraktívniť zákon, ktorý ochraňuje oznamovateľov korupcie.

Bratislava 1. marca (TASR) – Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) prichádza s iniciatívou v oblasti boja proti korupcii. V najbližšom období chce ľudí presviedčať, aby sa nebáli nahlasovať tento spoločensky škodlivý jav. Zároveň je odhodlaný zatraktívniť zákon, ktorý ochraňuje oznamovateľov korupcie. Oznámil to počas dnešnej tlačovej konferencie na Úrade vlády.

Svoj zámer Fico predstavil po stretnutí so zástupcami mimovládnych organizácií Transparency International Slovensko, Aliancie Fair-play a Nadácie Zastavme korupciu. Rámcovú úvodnú schôdzku inicioval premiér, jej cieľom bolo nájsť možnosti spolupráce medzi vládou a tretím sektorom v tejto oblasti.



S mimovládkami sa opäť stretne 15. marca, kedy mu majú predstaviť ich návrhy na zlepšenie zákona o oznamovateľoch protispoločenskej činnosti, na zvýšenie otvorenosti a transparentnosti a zlepšenie hodnotenia orgánov činných v trestnom konaní a napokon aj návrhy na vylepšenie zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Fico vyzdvihol príklad majiteľa družstva, vďaka ktorého spolupráci s políciou mohol byť obvinený z korupcie pracovník Poľnohospodárskej platobnej agentúry, o čom minulý piatok (24.2.) informoval policajný prezident Tibor Gašpar. V reakcii na to premiér povedal, že hlavným problémom pri potláčaní korupcie je nedostatok kvalitných informácií, nevôľa, neochota a niekedy aj strach ľudí tieto informácie poskytovať.



„Bol by som rád, keby sme dali slovenskej verejnosti najavo, že nám záleží na tom, aby sme maximálne zužovali priestor na korupčné a netransparentné správanie,“ uviedol Fico, podľa ktorého verejnosť vníma korupciu v súčasnosti veľmi negatívne. „Je našou povinnosťou na toto vnímanie tvrdo a razantne reagovať,“ zdôraznil s tým, že stretnutie s mimovládnymi organizáciami považuje za prospešné a verí, že prinesie výsledky.

Premiér vyzval na zmenu v spoločenskej debate. Z korupcie sa podľa neho stala pre niektorých politikov agenda a obvinenia z ich strany padajú bez konkrétnych dôkazov. „Chcem, aby sme urobili posun, lebo si škodíme nezmyselnými politickými obvineniami, kde neexistujú žiadne relevantné dôkazy,“ vysvetlil s tým, že pohľad na jeho vládu v tejto oblasti je prísnejší a je „obeťou dvojitého kilometra“.

Predstavitelia mimovládnych organizácií uviedli, že sa pokúsia s premiérom spolupracovať. „Boli by sme neradi, keby dnešné stretnutie viedlo k sérii ďalších stretnutí, kde sa urokujeme k smrti, ale výsledky nebudú žiadne,“ povedal Pavel Sibyla, riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu. „Pre nás bude dôležité, či to bude viesť k nejakým reálnym zmenám, alebo to celé robíme len kvôli nejakým tlačovkám a pekným vyjadreniam do médií,“ vysvetlil.

„Z pohľadu Transparency International Slovensko je momentálne ďaleko dôležitejšie riešiť personálne otázky ako zákony. Zákony máme plus-mínus podobné ako inde v Európske únii, ale výsledky máme oveľa horšie,“ ozrejmil riaditeľ organizácie Gabriel Šípoš. Podľa neho nie sú dôležité ďalšie korupciu postihujúce zákony, ale implementácia tých súčasných a to, kto bude šéfovať polícii a prokuratúre. „Nemyslím si, že pán premiér nám dal nejaký konkrétny záväzok,“ doplnil.