Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Budeme oponovať návrhom EK týkajúcim sa utečencov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Slovensko bude oponovať návrhom Európskej komisie (EK) týkajúcim sa premiestňovania utečencov do členských krajín Európskej únie.

Bratislava 27. mája (TASR) - Slovensko bude oponovať návrhom Európskej komisie (EK) týkajúcim sa premiestňovania utečencov do členských krajín Európskej únie. "Je to veľmi riskantný podnik," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico.

Za veľké riziko označil hrozbu prílevu ľudí, ktorí neprichádzajú do Európy za prácou a lepším životom, ale pre to, aby šírili terorizmus.

Kvóta pre Slovensko predstavuje podľa neho jednu strednú dedinu migrantov, ktorí majú úplne iné kultúrne návyky a náboženstvo.

Fico si vyžiadal priestor na preštudovanie aktuálneho návrhu EK s tým, že k nemu vláda potom zaujme jasné stanovisko. "Nebudeme sa vyhýbať zodpovednosti, európskej solidarite, ani nebudeme na barikádach kričať. Budeme oponovať a hľadať najvhodnejšie riešenie pre všetkých zainteresovaných," avizoval.

Komisia dnes zverejnila konkrétny návrh na relokáciu utečencov zameraných na pomoc Grécku a Taliansku, ktoré dlhodobo čelia veľkému náporu migrantov cez Stredozemné more. Ide o využitie mechanizmu núdzovej reakcie vyplývajúcej zo zmluvy o fungovaní Európskej únie. Ide o historicky prvú aktiváciu takéhoto mechanizmu.

Navrhuje sa relokovať celkovo 40.000 osôb z Talianska (24.000) a Grécka (16.000) do 23 členských štátov EÚ na základe prerozdeľovacieho kľúča počas nasledujúcich dvoch rokov. Netýka sa to Británie, Írska a Dánska, ktoré nie sú v tejto oblasti viazané dohodami s Bruselom. Toto číslo zodpovedá približne 40 percentám z celkového počtu žiadateľov o azyl.

Pre Slovensko je stanovená kvóta 1,96 percenta. To znamená, že z Talianska má prijať 471 ľudí a z Grécka 314. Členské štáty dostanú 6000 eur na každého relokovaného utečenca, čo v prípade SR predstavuje 4,71 milióna eur.