Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Premiér by chcel s americkým prezidentom Trumpom hovoriť aj o clách

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jakub Kotian

Do Bieleho domu ide podľa vlastných slov na pozvanie amerického prezidenta Trumpa. Návšteva sa uskutoční aj pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie a 15. výročia vstupu Slovenska do NATO.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) verí, že na budúcotýždňovom stretnutí (3. 5.) s americkým prezidentom Donaldom Trumpom otvoria aj tému ciel.

"Slovensko je piaty najväčší vývozca áut do USA. Pevne verím, že otvoríme aj túto otázku. Som zástanca toho, aby sme nie zavádzali clá, ale aby sme možno znížili clá na nulu na industriálne výrobky nielen smerom z USA do EÚ, ale aj opačne, čo by mohlo zvýšiť obchodnú výmenu a vytvárať ďalšie pracovné miesta," uviedol Pellegrini.

Do Bieleho domu ide podľa vlastných slov na pozvanie amerického prezidenta Trumpa. Návšteva sa uskutoční aj pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie a 15. výročia vstupu Slovenska do NATO.

Na stretnutí budú hovoriť aj o plnení záväzkov a vyzbrojovaní slovenskej armády. V súvislosti so záväzkami v NATO Slovensko na júlovom samite v Bruseli deklarovalo, že do roku 2020 vyčlení 1,6 a do roku 2024 dve percentá HDP na obranu. Trump vtedy vyčítal viacerým členom Aliancie, že nedostatočne plnia svoje záväzky a vyjadril prianie, aby výdavky na obranu boli vyššie.

Pellegrini a Trump majú hovoriť aj o tom, ako budú pokračovať rokovania o Dohode o obrannej spolupráci s USA. "Ale počas rokovania tému neuzavrieme," zdôraznil premiér.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v súčasnosti s USA rokuje o obrannej spolupráci bez účasti rezortu obrany. Podľa Koaličnej rady má rezort diplomacie dohodnúť pre Slovensko výhodné podmienky. SNS naďalej trvá na požiadavke, že v novej zmluve nesmie byť ani slovo o prítomnosti Ozbrojených síl USA na Slovensku.

Ministerstvo obrany (MO) SR rozhodlo v marci, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaní o Dohode o obrannej spolupráci s USA, čo prekvapilo rezort diplomacie. Kritizovali ho aj prezident SR Andrej Kiska a niektorí opoziční aj koaliční poslanci. Predseda SNS Andrej Danko následne vyhlásil, že nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne ponúknuté neboli. Rezort vysvetlil, že najprv je potrebné dokončiť rokovania o predmetnej dohode.

Výberová chronológia návštev slovenských politikov v Bielom dome


6. - 14. apríla 2003 - Prezident SR Rudolf Schuster bol na návšteve Kanady a USA, ktorá 9. apríla vyvrcholila rozhovorom s prezidentom USA Georgeom W. Bushom v Oválnej pracovni Bieleho domu. Na stretnutí Bush vysoko ocenil a poďakoval sa prezidentovi SR a Slovensku za podporu spojencov v otázke Iraku.

17. - 24. apríla 2005 - Oficiálnu návštevu USA absolvoval predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský s manželkou. Navštívil Biely dom, kde sa stretol s viacerými senátormi, s námestníkom ministerky zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Nicholasom Burnsom i vodcom republikánskej väčšiny v Senáte Billom Fristom.

12. - 14. marca 2006 – Na oficiálnej návšteve Spojených štátov bol premiér Mikuláš Dzurinda. Návšteva sa uskutočnila na pozvanie amerického prezidenta Georgea W. Busha. Premiéra na jeho návšteve sprevádzali zastupujúci predseda Národnej rady SR Béla Bugár a minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Pracovný program návštevy premiéra Dzurindu sa začal 13. marca 2006 stretnutím s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom v Oválnej pracovni Bieleho domu. Obsahom rokovaní bolo hodnotenie a perspektívy bilaterálnych vzťahov, ako aj otázka vízového režimu pre slovenských občanov zo strany USA.

7. - 11. októbra 2008 - Na pozvanie prezidenta USA Georgea W. Busha sa na oficiálnej návšteve USA zúčastnil prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou. Hlavu štátu sprevádzali minister vnútra Robert Kaliňák, šéf diplomacie Ján Kubiš a minister kultúry Marek Maďarič. Počas pobytu sa najvyšší predstaviteľ SR stretol 9. októbra na hodinovom rokovaní so šéfom americkej exekutívy v Bielom dome.

21. novembra 2013 – Najvyšší americký predstaviteľ Barack Obama a viceprezident Joeo Biden prijali v Bielom dome predsedu slovenskej vlády Roberta Fica, ktorý bol na pracovnej ceste vo Washingtone. Spolu s ním sa na rokovaní zúčastnil aj minister vnútra Robert Kaliňák a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.