Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Premiér Fico a poslanec Zajac si v NRSR vymieňali diaľničné mapy

Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

Obidvoch zákonodarcov vyprovokovala k takémuto kroku diskusia o počte kilometrov diaľnic s vydanými stavebnými povoleniami, ktoré mala prvá Ficova vláda po sebe nechať v roku 2010.

Bratislava 13. septembra (TASR) – V parlamente sa počas pravidelnej Hodiny otázok vymieňali diaľničné mapy. Premiér Robert Fico (Smer-SD) daroval mapu aj s vyznačenými diaľničnými úsekmi poslancovi KDH Pavlovi Zajacovi. Ten mu zase na oplátku venoval svoje podklady o stave prípravy diaľnic z roku 2011.

K takémuto kroku vyprovokovala obidvoch zákonodarcov diskusia o počte kilometrov diaľnic s vydanými stavebnými povoleniami, ktoré mala prvá Ficova vláda po sebe nechať v roku 2010. Zajac sa domnieva, že Ficove slová z 26. júla o tom, že jeho prvá vláda v rokoch 2006 až 2010 zanechala vydané stavebné povolenia na 224 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest, nie sú pravdivé. Od premiéra tak chcel vedieť, ktoré konkrétne úseky to sú.

Fico v odpovedi na otázku vyhlásil, že takéto úseky diaľnic a rýchlostných ciest neboli v dĺžke 224 kilometrov, ale až 229,9 kilometrov. Pri pôvodnom vyčíslení totiž zabudol na obchvat Banskej Bystrice, ktorý meria necelých šesť kilometrov. Aby poslancovi Zajacovi všetky úseky názorne ukázal, venoval mu diaľničnú mapu.

"Predmetné úseky sú na nej znázornené červenou farbou, aby ste sa mohli lepšie orientovať," podotkol Fico. Zajac má však podľa vlastných slov k dispozícii iné informácie a Ficovi preto daroval svoje podklady o stave prípravy diaľnic a rýchlostných ciest z roku 2011. "Tu si to môžete naštudovať a potom sa o tom môžeme porozprávať," dodal Zajac.