Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Premiér R.Fico opäť telefonoval s americkým viceprezidentom

Slovenský premiér Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

Americký viceprezident Joe Biden počas telefonátu ocenil prístup Slovenska k reverznému toku plynu.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico dnes opäť telefonicky komunikoval s viceprezidentom USA Joeom Bidenom. Témou ich v poradí už druhého takéhoto rozhovoru bola kríza na Ukrajine.

"Americký viceprezident počas telefonátu ocenil prístup Slovenska k reverznému toku plynu," informovala hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová. Dodala, že obaja štátnici si vymenili aktuálne informácie o bezpečnostnej a energetickej situácii na Ukrajine. "Dohodli sa tiež, že vzájomné rozhovory budú pokračovať po ukončení plánovanej návštevy Joea Bidena v Kyjeve," oznámila Szabóová.

V utorok (15.4.) sa vo Veľkých Kapušanoch uskutočnili rokovania o technických a právnych aspektoch prípravy spätného toku plynu zo západnej Európy na Ukrajinu cez územie SR. Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia prepravných spoločností Eustream a Ukrtransgaz, slovenský minister hospodárstva Tomáš Malatinský, ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan a predstavitelia Európskej komisie (EK).

Podľa Malatinského boli na stretnutí predložené niektoré varianty k možnosti reverzného toku. Jedno z technických riešení navrhla aj ukrajinská strana. Rozhovory budú pokračovať. "Na stole je teda niekoľko variantov, dúfam, že sa k nejakému zmysluplnému dopracujeme," konštatoval Malatinský.

"Tá cena plynu, ktorú nám ponúklo Rusko, nie je pre Ukrajinu prijateľná. Preto realizácia reverzných dodávok plynu z Európy je pre nás otázkou energetickej bezpečnosti Ukrajiny. Je veľmi dobré, že sme teraz došli do štádia, že sa prerokováva aj náš - alternatívny návrh reverzných dodávok plynu na Ukrajinu," poznamenal minister Prodan.

Kyjev začal so svojimi susedmi v Európskej únii (EÚ) núdzové rokovania so žiadosťou o pomoc pri dodávkach plynu po tom, čo ruský koncern Gazprom začiatkom apríla postupne dvakrát zvýšil Ukrajine ceny dodávaného plynu. Ten tak krajine zdražel takmer na dvojnásobok.