Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Premiér porušil zákon, tvrdia aktivisti z kandidátky OĽaNO-NOVA

Na archívnej snímke Veronika Remišová počas tlačovej konferencie a predstavenia kandidačnej listiny do parlamentných volieb hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO - NOVA). V Bratislave 7. decembra 2015. Foto: TASR/Jakub Kotian

Práve na Biele vrany na kandidátke hnutia sa Fico obrátil, keď zverejnil informácie o predaji Matovičovej živnosti z roku 2008.

Bratislava 12. februára (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-DS) porušil zákon a ohrozuje demokratický štát. Tvrdia to aktivisti a Biele vrany z kandidátky OĽaNO-NOVA na margo skutočnosti, že premiér zverejnil daňové informácie lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, čo je podľa nich protizákonné. Práve na Biele vrany na kandidátke hnutia sa Fico obrátil, keď zverejnil informácie o predaji Matovičovej živnosti z roku 2008.

"Premiér prejavil pohŕdanie právom a platnými zákonmi. Znovu sa objavujú najatí svedkovia. Robert Fico sa odhodlal v priamom prenose prekročiť zákon. Nech už získal daňové informácie odkiaľkoľvek, nemal právo ich zverejniť. Tým, že to urobil, nás vracia pred rok 1998. Za toto naša krajina ešte zaplatí svoju daň. Bude preto treba veľa statočných ľudí, Bielych vrán, ktorí sa dokážu postaviť a odmietnuť praktiky narúšajúce právny štát," uviedla aktivistka Viera Dubačová.

Blogerka a líderka kandidátky OĽaNO-NOVA Veronika Remišová upozornila, že dnešná tlačová konferencia nie je o obrane Igora Matoviča, ale o tom, že premiér protizákonne rozdáva dokumenty a tvrdí, že je to vo verejnom záujme. "Kde bol Robert Fico, keď sme upozorňovali na ministra hospodárstva Pavla Pavlisa (Smer-SD), predraženú kompu, kde bol verejný záujem a premiér Fico, keď sme hovorili o dotácii vysokej škole v Sládkovičove? Ja som pri týchto kauzách vždy používala dokumenty z verejne prístupných zdrojov, ani jeden nebol získaný a zverejnený nezákonným spôsobom," deklarovala.

Poslanec OĽaNO-NOVA a držiteľ ocenenia Biela vrana Ján Mičovský tvrdí, že Biele vrany v skutočnosti vytvoril premiér Fico, lebo do riadenia krajiny vniesol systémovú korupciu. "Biele vrany sú vlastne len chybou v tomto systéme. Mýli sa, ak si myslí, že si všetkých kúpi a všetkých zastraší. Dal nám otázku, či nezvažujeme naše pôsobenie na kandidátke OĽaNO-NOVA. A na akej kandidátke by sme mali byť?" pýtal sa.

Lekár a Biela vrana Alan Suchánek je presvedčený, že premiér zlyhal ako právnik. "Ak má informácie o tom, že bol spáchaný trestný čin, musí ich posunúť orgánom činným v trestnom konaní. Zákon musí platiť pre každého, aj pre premiéra. Apelujem na každého občana, aby sa začal zaujímať o verejné veci," dodal.

Robert Fico dostal už viackrát od novinárov otázku, odkiaľ má daňové dokumenty z podnikania Igora Matoviča, keďže nejde o verejné materiály. Na túto otázku zatiaľ neodpovedal, uistil však, že to urobí.