Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Návšteva premiéra na Ukrajine bude spojená aj s humanitárnou pomocou

Robert Fico Foto: TASR

Roberta Fica prijme prezident Ukrajiny Petro Porošenko a predseda parlamentu Volodymyr Grojsman.

Kyjev/Bratislava 26. januára (TASR) - Návšteva premiéra Roberta Fica na Ukrajine v piatok 6. februára bude spojená aj s humanitárnou pomocou. Pre TASR to potvrdil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Fico navštívi Kyjev na pozvanie svojho ukrajinského náprotivku Arsenija Jaceňuka.

Členmi jeho delegácie budú okrem Lajčáka aj ministri hospodárstva Pavol Pavlis a dopravy Ján Počiatek. Fica prijme tiež prezident Ukrajiny Petro Porošenko a predseda parlamentu Volodymyr Grojsman.

Obsahom oficiálnych rokovaní bude vzájomná spolupráca s dôrazom na hospodárstvo, energetiku, dopravu a cezhraničnú spoluprácu, ako aj aktuálne témy regionálnej a európskej agendy.

Pôvodne malo ísť o spoločné zasadnutie slovenskej a ukrajinskej vlády blízko slovenských hraníc. Ukrajine však z hľadiska logistiky viac vyhovoval Kyjev, a tak sa obe strany dohodli na oficiálnej návšteve. Od myšlienky zasadnutia vlád sa neupustilo, uskutoční sa v inom vhodnom termíne.

Podľa Lajčáka Slovenská republika má čo ponúknuť Ukrajine, ktorá, ako zdôraznil, potrebuje mier a reformy.

"Pokiaľ ide o mier, Slovensko je súčasťou aktívneho úsilia Európskej únie a pokiaľ ide o reformy - máme možnosť ponúknuť viac než iní. Spolu s našimi partnermi z Vyšehradskej štvorky sme dali jasne najavo ukrajinskej strane, že si musia urobiť domácu úlohu, ale môžu pri tom počítať s našou podporou," poznamenal s tým, že proces pomoci bude pokračovať formou humanitárnych dodávok, ale hlavne formou odovzdávania reformných skúseností.