Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Premiér Fico sa stretne s generálnym tajomníkom OSN

Premier Robert Fico Foto: TASR AP

V sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku sa aj s predsedom 72. Valného zhromaždenia Miroslavom Lajčákom.

Bratislava/New York 17. decembra (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico sa v pondelok v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku stretne s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a s predsedom 72. Valného zhromaždenia (VZ OSN) Miroslavom Lajčákom.

TASR o tom v nedeľu informoval Úrad vlády SR.

Témami prvého vzájomného stretnutia premiéra s generálnym tajomníkom tejto medzinárodnej organizácie je reforma OSN, aktuálne otázky svetovej politiky, situácia na Ukrajine či západnom Balkáne. Rozprávať sa budú tiež o migrácii, ale aj o klimatických zmenách. Fico bude šéfa OSN informovať aj o najnovšom vývoji v rámci Európskej únie, ako aj o postojoch Slovenska k témam decembrového zasadnutia Európskej rady v Bruseli.

Návšteva sídla OSN v New Yorku sa uskutoční počas prebiehajúceho 72. Valného zhromaždenia OSN, ktorému predsedá minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Valné zhromaždenie OSN je najreprezentatívnejší hlavný orgán, ktorý združuje všetkých 193 krajín a je aj hlavným rozhodovacím orgánom.

Lajčák sa oficiálne ujal postu predsedu VZ OSN 12. septembra na jeden kalendárny rok. Prioritami slovenského predsedu Valného zhromaždenia OSN sú udržiavanie a budovanie mieru, prevencia konfliktov a mediácia, migrácia, implementácia cieľov udržateľného rozvoja, ľudské práva a aktívna podpora reformných procesov a zefektívnenia práce OSN.