Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Premiér Fico prijal sestry, od hromadných výpovedí neustúpia

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR - Henrich Mišovič

Našim požiadavkám nepovedal ani áno, ani nie a v podstate musia sestry vydržať, skonštatovala po stretnutí šéfka ich odborov Monika Kavecká.

Bratislava 29. januára (TASR) - Šéf kabinetu Robert Fico (Smer-SD) dnes neplánovane prijal zástupkyne sestier v hromadných výpovediach. Od tých však po rozhovore s ním ustúpiť neplánujú. V pondelok (1.2.) by tak z viacerých nemocníc malo odísť okolo 600 sestier. "Našim požiadavkám nepovedal ani áno, ani nie a v podstate musia sestry vydržať," skonštatovala po stretnutí šéfka ich odborov Monika Kavecká. Viac ho hodnotiť nechcela.

Sesterská komora aj odbory vo štvrtok (28.1) kritizovali vládu, že pre riešenie situácie nič nerobí. Videli však priestor na rokovanie, vybrali sa dnes preto priamo za Ficom na Úrad vlády SR. "Pán premiér tvrdí, že sme zatlačené do kúta, preto sme sa mu natlačili na stretnutie. My hovoríme, že od pondelka budú do kúta zatlačení pacienti. Pán premiér na to odpovedal, že počkáme do pondelka," povedala prezidentka komory Iveta Lazorová.

"Vypočul som si ich postoje, neboli komentované žiadne stanoviská, nič," zhodnotil stretnutie Fico s tým, že sestry prijal napriek tomu, že stretnutie nemal dopredu avizované, keďže ho oznámili len médiám. "Vypočul som si kolegyne odborárky, ktoré prišli s návrhom na ďalšie zvyšovanie platov pre zdravotné sestry, povedal som im, že garantujem 55 miliónov eur." Toľko peňazí si má v tomto roku vyžiadať úprava platov všetkých zdravotníkov pracujúcich v nemocniciach s výnimkou lekárov.

Problém je podľa jeho slov s dvoma fakultnými nemocnicami v Prešove a Žiline. Situácia sa má monitorovať na hodinovej báze. Ministerstvo zdravotníctva ešte vo štvrtok odmietlo vyjadrenie sestier, že môže byť od budúceho týždňa pre výpovede zhoršená zdravotná starostlivosť pre pacientov. Označilo to za zastrašovanie.


SDKÚ-DS: Vláda má už len 2 dni na riešenie výpovedí sestier, hrozí kolaps nemocníc

Vláda má posledné dva dni na to, aby vyriešila situáciu s výpoveďami zdravotných sestier. Inak hrozia nemocniciam vážne problémy. Tvrdí to strana SDKÚ-DS. Podľa nej mala vláda na vyriešenie sporu niekoľko rokov, čo ale nevyužila a tak si SDKÚ-DS nevie predstaviť, že to vyrieši za 48 hodín.

"Ani dnešné rokovanie sestier s predsedom vlády Robertom Ficom neprinieslo žiadne výsledky. Obava z výrazného zhoršenia zdravotnej starostlivosti z dôvodu výpovedí v Žiline, Prešove a Trnave sestier tak trvá. Na zmenu má vláda posledných 48 hodín," píše sa v stanovisku SDKÚ-DS.

Predseda strany Pavol Frešo poukazuje, že k prvým rokovaniam od novembra minulého roku došlo až dnes, 48 hodín pred kolapsom troch veľkých fakultných nemocníc, ktoré poskytujú koncovú zdravotnú starostlivosť pre viac ako milión obyvateľov.

"Druhá Ficova vláda sa zapíše ako tá, ktorá riešila iba následky a nie skutočnú príčinu spoločenských problémov, i keď mala na to unikátnu príležitosť v jednofarebnej vláde," dopĺňa SDKÚ-DS.


Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci sa sťažujú, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominat Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Výpovede podali sestry v 11 nemocniciach - v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne, Trstenej a Čadci. Asi 600 sestrám má výpovedná lehota uplynúť na konci februára, ďalšej vyše stovke o mesiac. Podľa Lazorovej sa viaceré z nich chystajú odísť do zahraničia.