Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Náš protiteroristický balíček nejde tak ďaleko ako inde

Zo zasadnutia vlády SR, ktoré sa konalo v stredu 9. decembra 2015 v Bratislave. Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Robert Fico kritikom odkázal, že Slovensko novú právnu úpravu v tejto oblasti potrebovalo.

Bratislava 9. decembra (TASR) – Netreba sa obávať nerovnováhy medzi prijatými opatreniami v boji proti terorizmu a ochranou ľudských práv. Po dnešnom definitívnom prijatí protiteroristického legislatívneho balíčka v Národnej rade SR to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

„Sú to ustanovenia, ktoré ani zďaleka nejdú tak ďaleko, ako to vidíme v protiteroristických úpravách v iných štátoch,“ zdôvodnil Fico na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády.

Kritikom odkázal, že Slovensko novú právnu úpravu v tejto oblasti potrebovalo. „Faktom ostáva, že s výnimkou štandardných právomocí, ktoré má k dispozícii tak polícia alebo spravodajské služby, sme nemali v našom právnom poriadku špeciálne ustanovenia, ktoré by sa dotýkali trestných činov súvisiacich s terorizmom,“ zdôvodnil.

Rovnako boli podľa premiéra potrebné aj špeciálne procesnoprávne ustanovenia, ktoré by umožňovali orgánom činným v trestnom konaní efektívnejšie pracovať s takýmito nebezpečnými páchateľmi.

Fico ocenil postoj parlamentu a poďakoval sa aj opozičným poslancom, vďaka ktorým sa našla potrebná väčšina na zmenu Ústavy SR. „Samotné schválenie zmeny ústavy potvrdzuje, že je tu schopnosť politických strán bez ohľadu na to, aké majú stranícke tričká, dohodnúť sa na vytvorení ústavnej väčšiny, a nie je to prvýkrát,“ ocenil.



Fico pripomenul, že opozícia podporila v tomto volebnom období zmenu základného zákona štátu aj pri otázke ochrany rodiny, ochrany pitnej vody a pri opatreniach v oblasti justície. „Vítam tento postoj slovenského parlamentu. Verím, že ak by sa vyskytli akékoľvek situácie, ktoré vyžadujú širšiu dohodu politických strán, že k takejto dohode aj dôjde,“ doplnil.

Poslanci Národnej rady SR dnes dopoludnia schválili novelu Trestného zákona, ako aj zmeny ďalších právnych predpisov, ktoré prinášajú polícii, prokuratúre, súdom a tajným službám rad oprávnení v boji proti terorizmu.

Antiteroristický balíček vznikol expresne po sérii teroristických útokov v Paríži. Za jeho prijatie dnes hlasovalo 78 poslancov. Ešte v utorok (8.12.) zmenil Smer-SD za pomoci hlasov opozičného Mosta-Híd Ústavu SR tak, aby pri trestných činoch terorizmu mohla polícia osobu zadržať až na 96 hodín namiesto súčasných 48.