Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér Fico vidí za demaršom nervozitu Nemecka

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR - Oliver Ondráš

Robert Fico reagoval na demarš od Nemecka v súvislosti s plánovanými rokovaniami s Macedónskom a Bulharskom ohľadom ochrany hraníc.

Bratislava 14. februára (TASR) - Slovensko si nikdy na základe diktátu nenavozí na svoje územie žiadnych migrantov. Vyhlásil to v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico. "Nepotrebujem tu ucelené getá s iným náboženstvom a kultúrou. Títo ľudia sa nevedia normálne integrovať a budú potom robiť problémy ako v Nemecku, Bruseli," povedal Fico.

Reagoval na demarš od Nemecka v súvislosti s plánovanými rokovaniami s Macedónskom a Bulharskom ohľadom ochrany hraníc. Za demaršom vidí Fico nervozitu Nemecka. "Prekáža im, ako kebyže nechceme poslúchať," vyhlásil. Zdôraznil, že Slovensko nerozbilo krajiny, odkiaľ utečenci prichádzajú, ani utečencov nepozvalo. Zopakoval, že odmietame kvóty na utečencov.

Slovensko je podľa neho presvedčené, že Grécko absolútne zlyhalo pri ochrane schengenských hraníc. "Nám sa do priestoru denne valia tisíce ľudí bez kontroly a ohrozujú nás. Toto je najväčšie riziko, ktoré môže zastaviť hospodársky rast v celej EÚ. Ak sa začnú zatvárať hranice, budú hraničné kontroly, obmedzí sa sloboda pohybu osôb a tovarov a bude to mať obrovský vplyv na hospodárky rast. Preto nám tak záleží na tom, aby sme zastavili príval migrantov," doplnil Fico.

OPOZÍCIA: Slovensko má právo na svoj hlas v EÚ

Slovensko má právo na svoj hlas v rámci Európskej únie. Zhodujú sa v tom predsedovia strán #Sieť a SNS Radoslav Procházka a Andrej Danko. Spolu so šéfom Mosta-Híd Bélom Bugárom súhlasia, že Európska únia si má chrániť svoje hranice. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V Politike tak reagovali na demarš od Nemecka v súvislosti so summitom V4, na ktorom sa má hovoriť o ochrane macedónskych a bulharských hraníc.

"Stará Európa nemá dôvod odkazovať tej mladšej, že má byť ticho. Nemáme dôvod byť ticho, máme právo na svoj hlas, V4 má právo na život. Je dobré, keď spolupracuje a účinná ochrana schengenských hraníc v zónach, kde je vystavená najväčším tlakom, je v záujme aj starej Európy," povedal Procházka.

Zdôraznil, že Slovensko má svoje záujmy a má aj právo hájiť si ich. "Máme morálne právo trvať na tom, že únia si má chrániť svoje vlastné hranice. A únia má morálne právo vyžadovať od ľudí, ktorí chcú žiť na jej území, aby dodržiavali všetky pravidlá, ktorými sú viazaní jej vlastní občania," doplnil Procházka, podľa ktorého by mala byť EÚ schopná riešiť problém spoločne. "To posledné, čo potrebujeme, sú nové deliace čiary v Európe," doplnil.

Podľa Danka si Nemci musia uvedomiť, že Európska únia je zoskupením viacerých štátov. "A nemecký záujem nie je vždy prednostný pred záujmami aj malého štátu. Aj malý hlas je dôležitý," vyhlásil šéf národniarov.

Bugár pripomenul, že Slovensko odmietlo povinné kvóty a trvá na ochrane schengenských hraníc. V tom celá EÚ podľa neho zlyhala. "Nezlyhalo len Grécko, ale celá únia. Keby zasiahla dostatočne rýchlo a účinne, už by sme grécke hranice chránili," poznamenal Bugár.

Zdôraznil, že EÚ nie je korzo. "Musíme zastaviť prílev migrantov," povedal s tým, že budúca slovenská vláda bude musieť v súvislosti s migračnou krízou prijímať "veľmi tvrdé rozhodnutia". Zároveň zdôraznil, že ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou, treba pomôcť. "Ale ekonomickí migranti tu miesto nemajú," doplnil.