Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Robert Fico: Naša trpezlivosť tiež niekde končí

Premiér vlády SR Robert Fico Foto: TASR/Pavel Neubauer

Premiér reagoval na súčasnú politickú a spoločenskú situáciu, keď podľa neho opozícia burcuje ulicu slovami, že si vie predstaviť, akú alternatívu predstaví opozícia, ak by vláda podala demisiu.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Súčasná vláda by mohla skončiť svoje pôsobenie aj skôr, ako jej štvorročný mandát. Na dnešnom HN Clube to naznačil jej predseda Robert Fico (Smer-SD).

Premiér tak reagoval na súčasnú politickú a spoločenskú situáciu, keď podľa neho opozícia burcuje ulicu, čo on osobne vníma ako "balkanizáciu" slovenskej politiky. Ako termín, kedy by jeho kabinet predčasne mohol skončiť, uviedol viackrát jún 2015.

Takáto úvaha podľa Fica vyplýva z racionálnych dôvodov. "Naša trpezlivosť už tiež niekde končí. Ja tiež nepotrebujem počúvať ľudí, polobláznov, ktorí mi vykrikujú pod oknom, že poďte von, zastrelíme vás ako Ceaušesca. To nám bežne hovoria. Ja nepotrebujem počúvať v parlamente od ľudí, ktorí nič nedokázali, že sme čvarga," vysvetlil.

"Nech sa páči, v júni pokojne si viem predstaviť, že podáme pánovi prezidentovi demisiu a ukážte pán prezident a ukážte všetci, čo ste teraz akože alternatíva, ako budete osem mesiacov riadiť túto krajinu. No to by bola teda veľká paráda," uviedol.

Fico si nevie predstaviť, že by alternatívou k jeho vláde mohla byť koalícia šiestich alebo siedmich opozičných strán, na čo sa tu teraz podľa jeho slov hrá. Premiér vníma posun, ktorý na Slovensku aj v okolitých krajinách nastal, keď sa v politickej súťaži presadili nestraníci. Je však presvedčený, že iba stabilné politické strany a parlamentný systém je schopný posúvať krajinu ďalej.

Riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Erik Tomáša však poobede informoval, že slová premiéra na HN klube boli dezinterpretované.

"Predseda vlády Robert Fico sa ohradzuje voči dezinterpretácii jeho slov o možnej demisii niektorými médiami. Na dnešnom HN klube hovoril o teoretickom modeli podania demisie s cieľom ukázať, aká je iná alternatíva voči strane Smer-SD vo vláde. Tou je rozdrobená pravica, ktorá je po vzniku nových subjektov zastúpená v parlamente 10 stranami. Jednoducho povedané - alternatívou môže byť len nový, ešte väčší zlepenec ako v rokoch 2010 - 2012, bez schopnosti rozhodovať a riešiť problémy ľudí a krajiny. Robert Fico v žiadnom prípade nespájal možnosť demisie s protestmi v uplynulých dňoch. Naopak - opäť zdôraznil, že rešpektuje právo ľudí slobodne vyjadrovať svoje názory," píše sa v stanovisku.


Na margo demonštrácií v poslednom čase premiér uviedol, že nebude nikdy spochybňovať právo ľudí vyjadriť svoj názor. Tieto zhromaždenia však podľa neho neukazujú, že by jeho vláda mala odísť. Pripomenul, že na akciu jeho strany "MDŽ v Bratislave" dokáže prísť 8000 ľudí.

"Snáď nechcete, aby som na to reagoval ako Viktor Orbán, že keď je nejaká demonštrácia, že my urobíme protidemonštráciu, kde pokojne dovezieme 20.000 ľudí. Toto nie je žiadne riešenie. Vždy je nejaká miera nespokojnosti," zdôraznil. Fakt, že Smer-SD má aj naďalej podporu rozhodujúcej časti spoločnosti podľa neho ukázali aj nedávne komunálne voľby.

Na údajné premiérove výroky zareagovala aj opozícia. Ich názor si môžete prečítať TU.