Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Premiér: Bolo by dobré vyriešiť Generálnu prokuratúru na jeseň

Budova Generálnej prokuratúry Foto: TASR/Michal Svítok

Robert Fico deklaroval, že o časovom pláne s predsedom parlamentu Pavlom Paškom, ktorý musí určiť termín na podávanie nominácií, zatiaľ nehovoril.

Bratislava 25. mája (TASR) - Vládna strana Smer-SD stráca trpezlivosť s opozičnými hrami okolo generálneho prokurátora a nevylučuje, že v krátkom čase pristúpi k voľbe nového kandidáta.

V dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to avizoval premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico, podľa ktorého by bolo dobré vyriešiť tento problém na jeseň.

Zároveň deklaroval, že o časovom pláne s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD), ktorý musí určiť termín na podávanie nominácií, zatiaľ nehovoril. "Jozef Čentéš už nie je kandidátom, nie je už z pohľadu generálneho prokurátora nič. Od okamihu, kedy prezident povedal, že ho nikdy nevymenuje, mohli sme kedykoľvek voliť nového, ale čakali sme," zopakoval argumenty Fico.

Podľa jeho slov ak aj Ústavný súd SR povie, že Čentéšove práva boli porušené, prezidenta to zrejme nemôže donútiť vymenovať ho. "On povedal, že ho nikdy nevymenuje," pripomenul.

Na otázku, či sa neobáva rovnakého scenára aj pri ďalšom kandidátovi, ktorého zvolí Smer-SD, odvetil, že bude dôležité ho predstaviť aj hlave štátu. Fico potvrdil, že v strane o niektorých menách uvažujú, spomenul Jaromíra Čižnára, ktorého nominovala prokurátorská rada. "Určite prichádza do úvahy ako jeden z kandidátov," konštatoval.

Či sa bude chcieť na novom kandidátovi dohodnúť aj s opozíciou, zatiaľ jasné nie je. "Oni sa nevedia na ničom dohodnúť, keď som ich zavolal na stretnutie, najprv sa hodiny hádali a potom neprišli. Ja mám aj inú prácu, ako posielať im každý deň listy. Demokracia funguje na počtoch, nedá sa vždy dosiahnuť dohoda so všetkými," dodal.

L. ŽITŇANSKÁ: Premiér potvrdil, že chce mať svojho šéfa GP za každú cenu

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes v Slovenskom rozhlase potvrdil, že všetky jeho predchádzajúce kroky v kauze Jozefa Čentéša smerovali k jedinému cieľu, a to do jesene mať zvoleného svojho generálneho prokurátora. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

Zároveň pripomenula premiérove slová spred niekoľkých týždňov, keď na tlačovej konferencii oznámil, že "znovu prosím, a to chcem zdôrazniť, že dodržíme sľub. Nebudeme voliť generálneho prokurátora pokiaľ nerozhodne Ústavný súd o návrhu na predbežné opatrenie. Toto je pre nás najprincipiálnejšia vec". Žitňanská pripomína, že rozhodnutie Ústavného súdu stále nie je a aj napriek tomu dnes premiér avizoval novú voľbu generálneho prokurátora. "Ukázal teda, že pre neho nie je principiálne nič a že svojho prokurátora je rozhodnutý mať za každú cenu," tvrdí opozičná politička.

Podľa jej slov predseda vlády verejnosť dva týždne pripravoval na svoj krok podsúvaním tajných informácií o akýchsi nezákonnostiach na Generálnej prokuratúre (GP) SR. "Pred vysvetlením informácií poslancom sa však on aj jeho stranícki kolegovia skrývali. Možno premiér predpokladá, že voliči na jeho eskapádu do jesene zabudnú. Mýli sa ale, pretože po sérii klamstiev a neústavných krokov už zostane kauza Čentéš spojená s menom Roberta Fica rovnako, ako je kauza Gaulieder spojená s menom Vladimíra Mečiara," dodala Žitňanská.