Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Vládny špeciál priviezol na Slovensko telá zavraždených horolezcov

Na snímke členovia Horskej služby si minútou ticha uctili obete. Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) už avizoval, že vláda obom obetiam terorizmu zorganizuje štátne pohreby.

Bratislava 29. júna (TASR) - Vládny špeciál dnes krátko pred štvrtou hodinou ráno priviezol na Slovensko telá dvoch horolezcov zavraždených v Pakistane.

Pakistanské vojenské lietadlo, ktoré pôvodne malo doviezť telá dvoch slovenských obetí, totiž pre vážnu technickú poruchu muselo zostať na letisku v Charkove a pre telá musel letieť vládny špeciál.

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) už avizoval, že vláda obom obetiam terorizmu zorganizuje štátne pohreby.

"Uvažovali sme o okolnostiach, za ktorých došlo k tomuto teroristickému útoku. Dospeli sme k záveru, že Slovensko bolo reálne po prvý raz dotknuté terorizmom so smrteľnými následkami pre našich občanov. Tento akt veľmi jasne a tvrdo odsudzujeme. Prejavom závažnosti toho, čo sa udialo, by mohlo byť organizovanie štátnych pohrebov pre obidve obete," povedal. Dodal, že smrť horolezcov sa vymyká bežným okolnostiam a Slovensko aj týmto spôsobom dá najavo váhu, akú tejto tragédii prikladá.

Premiér sa chce osobne zúčastniť aspoň jedného z pohrebov a na oboch budú prítomní vysokí štátni činitelia.



Vláda SR ostro odsudzuje teroristický čin, ktorého obeťami sa v Pakistane stali aj dvaja slovenskí horolezci. Tento čin je neospravedlniteľný. Slovenská vláda bude žiadať jeho dôkladné vyšetrenie a potrestanie vinníkov. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Úradu vlády SR.

"Berúc do úvahy všetky okolnosti i celý kontext prípadu, rozhodla vláda SR, že najvhodnejším spôsobom pre uctenie si pamiatky obetí teroristického činu bude zorganizovanie štátnych pohrebov pre oboch horolezcov. Štátny smútok na území Slovenskej republiky nebude vyhlásený," informuje Úrad vlády.



K útoku militantov v uniformách pakistanských bezpečnostných síl došlo na vrchole horolezeckej sezóny v oblasti, ktorá je pokladaná za jednu z najpokojnejších v Pakistane - v okrese Diámir na území Gilgit-Baltistán. Militanti vtrhli večer 22. júna do základného tábora a zabili niekoľko zahraničných horolezcov a ich sprievodcu. Medzi mŕtvymi cudzincami sú okrem dvoch slovenských občanov aj jeden Američan s čínskym občianstvom, traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden štátny príslušník Litvy a jeden občan Nepálu.

Rozlúčka s tragicky zosnulým horolezcom v oblasti Nanga Parbat Petrom Šperkom sa uskutoční v utorok 2. júla o 13.00 h v kongresovej sále Grand Hotela Bellevue v Hornom Smokovci a so zosnulým horolezcom Antonom Dobešom v stredu 3. júla o 15.00 h na miestnom cintoríne v Uhrovci.

R. Fico o štátnom pohrebe pre slovenských horolezcov