Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: Iná vláda by na Slovensko navozila tisícky migrantov

Premiér Robert Fico. Foto: TASR

Postoj vlády je podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára v tejto otázke neprimeraný.


Bratislava 16. januára (TASR) – Slovenská republika je dnes bezpečnou krajinou, lebo jej vláda, na rozdiel od iných krajín, nepodcenila problémy s migrantmi. V dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to skonštatoval premiér Robert Fico (Smer-SD). Ak by dnes bola na Slovensku vláda iná, už by boli v našej krajine podľa premiéra „navozené tisícky migrantov“.

„Migranti nie sú na Slovensku preto, lebo sme to nedovolili a prijali množstvo preventívnych opatrení. Migranti boli napríklad veľmi presne informovaní, že ak by použili Slovensko ako cestu napríklad do Nemecka, tak by boli zadržaní a z našej krajiny okamžite poslaní preč,“ pripomenul Fico. Zopakoval, že po udalostiach v Paríži a Nemecku sa potvrdili ich varovania, že migračná vlna, ktorá je nekontrolovaná a neriadená, má súvis s teroristickými i sexuálnymi útokmi. „Preto odmietam tvrdenia, že Slovensko nemá právo hovoriť o týchto otázkach, pretože sme zabránili, aby naša krajina bola migračnou cestou,“ podotkol Fico.

Postoj vlády je však podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára neprimeraný. „Je pravda, že migrácia je problémom, ale v prvom rade je to problém Európy a nie Slovenska. Tu a teraz na Slovensku migráciu neriešime, lebo migranti tu nie sú a ani sem nechcú ísť,“ zdôraznil Bugár s tým, že keď bola kulminácia migrantskej krízy, o azyl v jednom štvrťroku požiadalo len 15 ľudí. „Oni sa viac boja Slovenska, ako sa Slovensko bojí ich,“ podotkol líder Mosta-Híd s tým, že Slovensko dnes podľa neho dokonca môže s triezvou hlavou navrhovať riešenia.

Naša krajina podľa Bugára nie je tiež v situácii, že by mala vláda používať vyjadrenia o ucelenej moslimskej komunite. „Ak hovoríme o jednej náboženskej alebo hocijakej skupine, vytvára to obraz kolektívnej viny. A to je nebezpečné. To by sme v rétorike ani nemali používať,“ myslí si Bugár. „Prečo to používa pán premiér? Hovoria, že chránia Slovensko, ale ja si myslím, že Slovensko je chránené napríklad našimi zákonmi,“ dodal.

Ak by však dnes bola na Slovensku iná vláda, už sú tu podľa Fica navozené tisícky migrantov, predovšetkým moslimov. „Ak to nejaká vláda urobí, vznikne nám tu geto, také isté ako napríklad v Paríži, ktoré nebudeme vedieť zvládnuť, lebo týchto ľudí nevieme prirodzene integrovať v spoločnosti. Čo je na tom, že takto otvorene o tom hovoríme? Veď my sa už bojíme povedať pravdu,“ podotkol premiér.

„Áno, hovorme pravdu, ale potom hovorme aj to, že je zbytočné strašiť, že ak sem príde iná vláda, tak to dovolí. Každá relevantná strana v parlamente hlasovala proti kvótam. Myslíte si, že po voľbách si povie - to bolo vtedy a teraz to schválime? Ja si to neviem predstaviť,“ reagoval Bugár s tým, že jeho strana bude aj naďalej povinné kvóty odmietať. Podľa Fica však dnes opozičné strany hrajú túto hru len preto, lebo cítia, že existuje veľký odpor slovenskej verejnosti voči migrantom ako takým.

Prezident Andrej Kiska tento týždeň upozornil, že do nášho domáceho politického slovníka sa dnes ako synonymum strachu a ohrozenia pridáva výraz moslim. Takéto vymedzenia či prisudzovania kolektívnej viny za chyby, zlyhania či zločiny jednotlivcov do dnešnej doby podľa jeho slov nepatria. „Pán prezident nenesie za nič zodpovednosť, to sa mu ľahko rozprávajú veci. Ak sa niečo na Slovensku stane, tak bude prvý, ktorý bude kritizovať vládu, že sme to nezvládli,“ reagoval premiér na vyjadrenia prezidenta.