Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Kritike niektorých západných politických lídrov nepodľahneme

Robert Fico a Robert Kaliňák. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pokiaľ si podľa premiéra nezačneme hovoriť pravdu o migrácii, tak sa nikdy nepohneme z miesta.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Slovensko nepodľahne a neakceptuje kritiku niektorých politických lídrov zo západnej Európy, ktorým sa nepáči prístup východoeurópskych štátov k problematike migrácie.


BEZPECNOSTNA RADA O MIGRACII by terazmedia

"Máme množstvo argumentov," vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) po skončení dnešnej mimoriadnej Bezpečnostnej rady SR, na ktorej sa zúčastnil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini. Táto problematika má byť predmetom diskusie na septembrovej schôdzi NR SR.

Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius obvinil v nedeľu (30.8.) Maďarsko a ďalšie krajiny východnej Európy z uplatňovania "škandalóznej" politiky voči migrantom, ktorá je podľa neho v rozpore s európskymi hodnotami.

"Pokiaľ si nezačneme hovoriť pravdu o migrácii, tak sa nikdy nepohneme z miesta," dodal Fico s tým, že sa mu ťažko prijíma kritika od krajín, ktoré nesúhlasili so vstupom Bulharska a Rumunska do Schengenu.

Na dnešnej Bezpečnostnej rade padlo rozhodnutie, že v stredu (2.9.) vláda schváli svoju pozíciu na ďalšie očakávané európske rokovania. "Vláda chce byť veľmi aktívna, pokiaľ ide o dobrovoľný príspevok. Sme pripravení spolupracovať na úrovni policajných zborov, pokiaľ ide o ochranu vnútorného schengenského priestoru. Chceme tlačiť na krajiny, ktoré majú vonkajšie schengenské hranice, aby si dôsledne plnili svoje povinnosti a neotvárali ich pre každého," prízvukoval Fico.



Koncom týždňa sa okrem toho k tejto téme uskutoční v Prahe summit premiérov Vyšehradskej štvorky. Zatiaľ sa hovorí o dvoch termínoch - buď o piatku (4.9.), alebo nedeli (6.9.). O tejto otázke dnes telefonicky hovoril šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák so svojimi rezortnými kolegami z Maďarska Péterom Szijjártóm a českým Lubomírom Zaorálkom.



Fico znova zopakoval, že vláda zásadne odmieta povinné kvóty prerozdeľovania migrantov. "Nikdy s nimi nebudem súhlasiť," prízvukoval s tým, že povinné kvóty nevedú k riešeniu tejto problematiky.

Pripomenul, že Slovensko je pripravené pomôcť ľuďom, ktorí potrebujú ochranu života a zdravia svojich rodín. "Ale nebudeme asistovať pri tomto bláznovstve, kedy sa otvárajú dokorán ruky a je tu predstava, že prichýlime všetkých bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú ekonomickí migranti," zdôraznil. Podľa neho treba ekonomických migrantov vracať späť, odkiaľ pochádzajú. Myslí si, že je ich 95 percent.

Slovenský kabinet zároveň kladie dôraz na boj proti organizovanému zločinu. "Všetky kroky, ktoré teraz Európa robí, ho len podnecujú, aby ešte viac pokračoval v aktivitách v prevádzaní ľudí," dodal.