Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PARLAMENT: Odmietanie kvót nás môže dobehnúť, varujú poslanci

Na snímke premiér SR Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa predsedu vlády sme všetci na jednej lodi.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Slovensko by mohlo tvrdošijné odmietanie povinných kvót dobehnúť. Upozornili na to niektorí poslanci v závere prvého rokovacieho dňa 54. schôdze Národnej rady SR.

Hovorili to v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom na Ukrajine. "Nevieme, ako sa situácia na východe Ukrajiny vyvinie. Môže sa stať, že aj my budeme potrebovať pomoc s utečencami. Zaťať sa pri kvótach môže byť chyba," povedal Ján Mičovský (OĽaNO).

Podobný názor má aj Viliam Novotný (nezaradený). Poslancovi chýbali v dnešnej rozprave odpovede na otázky, ako je Slovensko pripravené na prijatie utečencov, keď budú schválené kvóty, ako chce Slovensko pomôcť posilniť hranice, alebo čo bude s humanitárnou pomocou. "Pošleme poľnú nemocnicu alebo zdravotnícky materiál?" pýtal sa Novotný.

Podľa poslanca KDH Jozefa Mikloška Európa v prípade utečencov zlyhala a mal by za to niekto pykať. Aj Mičovský si myslí, že "Európe to odsýpa". Nevie však, či správnym smerom.

Renáta Zmajkovičová zo Smeru-SD priznala, že miluje pokojné ulice našich miest. Upozornila však, že ten pokoj nie je samozrejmý. Odmieta povinné kvóty, súhlasí s ochranou hraníc. "Je to žitie našich medzinárodných pravidiel," poznamenala.

Utečeneckou krízou dnes otvorili poslanci prvú poprázdninovú schôdzu. Tému ešte nevyčerpali, vrátia sa k nej aj vo štvrtok 17. septembra. Na vystúpenie čaká ešte päť rečníkov prihlásených písomne. Po ich prejavoch však ešte diskusia neskončí. Poslanci sa budú môcť prihlásiť do ústnej rozpravy. Po prerokovaní témy prídu na rad opatrenia z druhého sociálneho balíčka vlády.

Vláda s kvótami nesúhlasí


Ak na budúci týždeň padne v Bruseli kvalifikovanou väčšinou rozhodnutie o schválení povinných kvót na prerozdelenie utečencov do členských krajín EÚ napriek nesúhlasu Slovenska, vláda SR s nimi nebude súhlasiť. Na pôde Národnej rady SR to dnes vyhlásil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) počas rozpravy k téme migrantov.

"Každá krajina má suverénne právo riešiť svoju demografickú situáciu pozývaním utečencov, ale nie je možné nanucovať iným suverénnym štátom, koho a za akých podmienok musia akceptovať na svojom území. Bol by to koniec ilúzie malých štátov, že v EÚ majú svoj hlas," myslí si premiér.



Opozícii Fico poďakoval, že podporuje odmietavý postoj vlády k povinným kvótam. "Ich zavedenie bude pozvánkou pre ďalších imigrantov," myslí si. Za zvláštne tu označil, že krajiny, ktoré dodržiavajú pravidlá Schengenu, sú kritizované a tie, ktoré ich porušujú, nie. "Nie je to spor medzi dobrými humanistickými politikmi zo starých krajín a tých z východu, ktorí ešte nedorástli. Nie je to spor medzi zlým Východom a dobrým Západom, ale spor o pravidlá EÚ a ich dodržiavanie," vyhlásil Fico.



Podľa predsedu vlády sme všetci na jednej lodi. Ako tvrdí, SR je do určitej miery ohrozená, EÚ prestala byť bezpečnou a ohrozený bude každý z nás. "EÚ sa ocitla pod náporom státisícov migrantov a prestala by bezpečnou. Až 90 percent z nich sú ekonomickí migranti, ktorí si tu chcú nájsť prácu. Ak medzi nimi sú ľudia ohrození vojnou, ohrození na živote a zdraví alebo nemajú čo jesť, SR musí prejaviť jasnú solidaritu. Ale nemáme žiadny dôvod pomáhať ekonomickým migrantom. Zachovajme si zdravý rozum v tejto téme," apeloval Fico.

Podľa jeho slov sa ukázalo, že EÚ nemá strážené a chránené hranice. "Toľko sme hovorili o Schengene, a teraz sa tisíce ľudí valia cez hranice a nikto ich nezastavuje. Toto ohrozuje globálnu váhu EÚ vo svete. Ak vlnu migrantov nezastavíme, hrozí nebezpečenstvo, že tradičné proeurópske strany budú vystriedané nacionalistickými, xenofóbnymi a protieurópskymi stranami, až bude EÚ v kríze," varoval premiér s tým, že Slovensko nechce ďalšiu hlbokú krízu EÚ.

Fico tiež deklaroval, že bezpečnosť občanov SR je pre jeho vládu na prvom mieste. "Nemožno ignorovať spravodajské informácie, že je to najmä Islamský štát, ktorý organizuje prevážanie ľudí a získava na tom obrovské zdroje. Tieto príjmy potom môže používať na svoje aktivity v Európe. Toto nie je paranoja, ale zodpovedná opatrnosť," konštatoval predseda vlády. Poslancov uistil, že nikto z jeho vlády nehovorí, že čo imigrant, to terorista. "Ale to, že spomedzi státisícov imigrantov môže byť niekoľko tisíc nebezpečných ľudí, nie je dôvod na naivitu a zanedbanie bezpečnosti," dodal Fico.

Do rozpravy k migrantom sa písomne prihlásilo 19 poslancov, po ich vystúpení bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne. Pre veľký záujem dnes bude plénum zasadať v prípade potreby až do 22. hodiny.

B. Bugár: Bez slobody pohybu osôb stráca európsky projekt zmysel


Utečenecká kríza zmení Európsku úniu a Schengen, môžeme prísť o slobodu pohybu. A bez nej stráca európsky projekt zmysel. V Národnej rade SR to dnes povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

"Projekt Európskej únie bol postavený na solidarite, dohode a voľnom pohybe osôb. Tým, že strácame ochotu prejavovať solidaritu a hľadať dohodu, sa môžeme v konečnom dôsledku pripraviť aj o slobodu pohybu, v najlepšom prípade obmedziť slobodu pohybu - čoho sme svedkami už aj teraz. A bez nej stráca tento projekt zmysel," uviedol v pléne.

Podľa Bugára malo Slovensko pred pár mesiacmi prijať dobrovoľne vtedajších približne 700 utečencov. Tí by totiž podľa šéfa Mosta-Híd na Slovensku nezostali. "A mali by sme argument, že nechcú u nás zostať. Tento argument ale teraz používať nemôžeme," poznamenal.



Bugár zároveň vyzval, aby vláda nestrašila ľudí. Pomáha to totiž podľa neho extrémistom. "Nestrašme občanov, lebo strach je živnou pôdou extrémistov. Našou úlohou je rozptýliť ich strach, pochybnosti. Občania od nás očakávajú riešenia, zodpovedné návrhy. Také, ktoré neohrozia základné hodnoty tejto krajiny, ale ani Európy. Buďme sebavedomejší," povedal Bugár.

Ľuboš Blaha zo Smeru-SD súhlasí, že extrémistom netreba nahrávať. Rovnako však podľa neho netreba robiť hystériu z hraničných kontrol. "Slováci sú dobrí ľudia. Ale keď idete do USA, idete hraničnou kontrolou. Uráža vás to? Ja si myslím, že keď žiadame, aby boli migračné toky kontrolované, nehovoríme, že moslimovia sú zlí. To nie je nehumánne. To, že povieme, že je tu bezpečnostné riziko, neznamená to, že moslimovia sú zlí," zdôraznil Blaha. Vždy sa však podľa neho nájde niekto zlý, a preto sú hraničné kontroly dôležité. "A v tom Európska únia zlyhala," vyhlásil.