Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Lucia Žitňanská musí počkať na návrhy ministra spravodlivosti

Predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej besedy po výjazdovej 91. schôdze vlády SR 22. januára 2014 v Šenkviciach. Foto: TASR/Michal Svítok

Žitňanská chce novelou Ústavy SR, ktorú predkladá na rokovanie parlamentu, oddeliť funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR. V súčasnosti sú posty zlúčené.

Šenkvice 22. januára (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti pripravuje radikálne rozhodnutia, ktoré budú smerovať do vnútra justície. Po výjazdovom rokovaní vlády v Šenkviciach to uviedol premiér Robert Fico s tým, že s týmto návrhmi sa už osobne oboznámil.

Ešte predtým ako sa odprezentujú verejne, budú o nich diskutovať odborníci. "Ale nebude to trvať dlho. Myslím si však, že musíme začať robiť určité rozhodnutia, ktoré sa budú dotýkať dôveryhodnosti slovenskej justície," zdôraznil s tým, až po tomto možno hovoriť o zlepšovaní materiálno-technických podmienok pre sudcov a ich odmeňovaní.

Vyzval na strpenie pri ich konečnom predstavovaní, pričom upozornil, že tempo v reformách justície musí udávať minister spravodlivosti, a nie jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská. "Bude musieť počkať na to, s čím príde minister spravodlivosti," adresoval nezaradenej poslankyni parlamentu.

Žitňanská chce novelou Ústavy SR, ktorú predkladá na rokovanie parlamentu, oddeliť funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR. V súčasnosti sú posty zlúčené. Očakáva, že za návrh zahlasujú aj poslanci Smeru-SD. Bez nich totiž nemá novela šancu na úspech.

Podľa Fica ide o dlhodobý problém. Zamyslel sa však nad tým, prečo ho nepresadila vláda Ivety Radičovej, v ktorej bola Žitňanská ministerkou spravodlivosti. "Veď to bola vláda Mikuláša Dzurindu, ktorá zaviedla tieto pravidlá hry pokiaľ ide o Súdnu radu. To je ich vlastné dieťa, to oni sami všetko vymysleli a teraz geniálne prichádzajú s nejakými návrhmi," podčiarkol.

Nezaradená poslankyňa má záujem pri svojom návrhu o podporu partnerov z opozície, pričom pripomenula, že počas minulej vlády mal tento návrh podporu celej vtedajšej koalície. Vláda ho však stiahla, keďže Smer-SD s ním nesúhlasil. Koalícia nemala sama na schválenie dostatočný počet hlasov. Na prijatie zmeny Ústavy SR je potrebných aspoň 90 poslaneckých hlasov. Žitňanská sa bude usilovať aj o podporu Smeru-SD. "Určite sa budem rozprávať s vedením poslaneckého klubu Smer," avizovala.