Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Premiér: SR sa chce uchádzať o sídlo Európskej pracovnej agentúry

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa na pozvanie premiéra SR Petra Pellegriniho zúčastnila na summite krajín Vyšehradskej štvorky. Na úvod svojej návštevy sa Angela Merkelová sa stretla s premiérom Petrom Pellegrinim na Bratislavskom hrade. Na snímke slovenský premiér Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Bratislava, 7. februára 2019. Foto: TASR Martin Baumann

A. Merkelová pricestovala do Bratislavy, aby sa zúčastnila na stretnutí lídrov krajín V4.

Bratislava 7. februára (TASR) - Slovenská republika má záujem, aby na jej území sídlila nová Európska pracovná agentúra. O podporu v tomto snažení sme požiadali aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Vyhlásil to vo štvrtok predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) po stretnutí so šéfkou nemeckej exekutívy. Merkelová pricestovala do Bratislavy, aby sa zúčastnila na stretnutí lídrov krajín V4.

Merkelová sa priamo k podpore Slovenska v tejto veci nevyjadrila. Povedala však, že je za to, aby sa v nových členských krajinách takéto agentúry budovali. "Ostávame v kontakte a dialógu," deklarovala.

"Nemecko je nielen našim kľúčovým strategickým a obchodným partnerom, ale máme k sebe blízko aj hodnotovo. Čo z nás aspoň pocitovo robí susedské krajiny. Nemecko je pre Slovensko najdôležitejší obchodný trh, kľúčovým záujmom SR je preto mať s Nemeckom dobré vzťahy," povedal Pellegrini.



Podobne aj Merkelová vyzdvihla spoluprácu oboch štátov najmä v automobilovom priemysle. "Slovensko na to, že má iba 5,4 milióna obyvateľov, má s Nemeckom naozaj veľmi dobrú obchodnú bilanciu," povedala.

Lídri sa nevyhli ani kauze únosu vietnamského manažéra, ktorého mali uniesť z Berlína práve cez Bratislavu. "Krátko sme o tom hovorili. Nepochybujem o tom, že Slovensko robí všetko preto, aby sa tento únos vyšetril," konštatovala kancelárka.

Hlavnou témou rozšíreného formátu V4 bude predovšetkým príprava nového viacročného finančného rámca EÚ na roky 2021 - 2027, nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu či budúcnosť EÚ. Premiéri V4 si spolu s Angelou Merkelovou pripomenú 30. výročie politických zmien v strednej Európe.



Výberová chronológia oficiálnych návštev nemeckých najvyšších ústavných činiteľov v Slovenskej republike (SR) v histórii jej samostatnosti



23. októbra 2000 - Slovensko navštívil nemecký kancelár Gerhard Schröder. Počas návštevy sa stretol s predsedom vlády SR Mikulášom Dzurindom, predsedom parlamentu Jozefom Migašom a primátorom Bratislavy Jozefom Moravčíkom. Politici rokovali najmä o bilaterálnej spolupráci v oblasti obchodu a ekonomiky.

29. októbra 2003 - Rozdielny názor na budúcu ústavnú zmluvu o EÚ potvrdili slovenský premiér Mikuláš Dzurinda a nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder počas stretnutia v Bratislave. Schröder navštívil aj dcérsku spoločnosť nemeckej automobilky Volkswagen. Prijal ho aj prezident SR Rudolf Schuster, ktorý zahraničnému hosťovi poďakoval za podporu, ktorú Nemecko prejavilo SR pri integrácii do európskych a transatlantických štruktúr, a tiež za bezproblémovú ratifikáciu prístupových dokumentov zo strany Berlína.

2. novembra 2005 - Na oficiálnu návštevu SR pricestoval nemecký prezident Horst Köhler. V Bratislave sa stretol so svojím slovenským partnerom Ivanom Gašparovičom, predsedom slovenského parlamentu Pavlom Hrušovským a premiérom SR Mikulášom Dzurindom. Témou rokovaní boli aj aktuálne otázky súvisiace s členstvom oboch krajín v Európskej únii (EÚ).

11. mája 2006 - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová pricestovala na krátku oficiálnu návštevu Slovenska. Svoj program začala stretnutím so slovenským premiérom Mikulášom Dzurindom. Obsahom ich rokovania boli slovensko-nemecké vzťahy a spolupráca oboch krajín v rámci EÚ a Severoatlantickej aliancie. Kancelárka sa v rámci prvej oficiálnej návštevy Bratislavy po svojom vymenovaní do funkcie, stretla aj s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. Podvečer sa kancelárka prešla centrom bratislavského Starého Mesta. V jednej z kaviarní na Hlavnom námestí si spolu so slovenským premiérom zašli na krátke občerstvenie. Z Bratislavy odcestovala do Viedne na summit štátov EÚ, Latinskej Ameriky a Karibiku.

26. - 27. septembra 2011 - Oficiálnu návštevu SR absolvoval prezident Spolkovej republiky Nemecko (SRN) Christian Wulff. Už na slávnostnej večeri počas prípitku otvoril tému dlhovej krízy v Európe. K tejto téme sa nemecký prezident vrátil aj počas oficiálneho stretnutia so svojím slovenským kolegom Ivanom Gašparovičom, so šéfom NR SR Richardom Sulíkom a tiež so slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou. Stovky obyvateľov Kežmarku a predovšetkým príslušníci nemeckej menšiny, ktorí žijú v tomto regióne, v priestoroch evanjelického artikulárneho kostola privítali prezidentov SRN Christiana Wulffa a SR Ivana Gašparoviča. Hlavy štátov sa stretli s predstaviteľmi Karpatskonemeckého spolku v drevenom kostole, ktorý je od roku 2008 zapísaný na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

20. októbra 2014 - Na oficiálnu návštevu Slovenska pricestovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Krajiny EÚ musia byť jednotné, a to nielen v zahraničnopolitických otázkach. Počas stretnutia sa na tom zhodli prezident SR Andrej Kiska a kancelárka Merkelová. Šéf slovenskej exekutívy Robert Fico upozornil Merkelovú na znížené dodávky zemného plynu z Ruska. Nemecká kancelárka zdôraznila potrebu spoločného presadzovania energetickej bezpečnosti v Európe. Vyzdvihla slovenský automobilový priemysel a jeho závody, ku ktorým patrí aj nemecký Volkswagen. Univerzita Komenského (UK) v Bratislave jej udelila čestný titul Doctor honoris causa.