Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Fico nabádal gymnazistov v Prešove, aby študovali perspektívne odbory

Na snímke predseda vlády SR Robert Fic, archívna snímka. Foto: TASR FOTO TASR - Branislav Račko

Premiér navštívil aj spoločnosť Tomark, s. r. o., kde si prezrel výrobný závod a s vedením firmy hovoril aj o odbornej pripravenosti ľudí na trhu práce a ich ochote pracovať.

Prešov 29. mája (TASR) – Predseda vlády Robert Fico navštívil dnes Prešov, kde sa stretol so stredoškolákmi na Gymnáziu Jána Adama Raymana, s ktorými rozprával o Európskej únii (EÚ). Navštívil aj spoločnosť Tomark, s. r. o., kde si prezrel výrobný závod a s vedením firmy hovoril aj o odbornej pripravenosti ľudí na trhu práce a ich ochote pracovať.

Premiér požiadal študentov, ak sú súčasťou diskusií, či už na internete, alebo medzi sebou, na tému EÚ, aby nepodliehali podsúvaným teóriám o potrebe odchodu z EÚ, varoval pred izoláciou. „Slovensko musí zostať v jadre Európskej únie. Je evidentné, že tento nový motor nemecko-francúzsky štartuje novú rýchlosť. Ja chcem, aby Slovensko bolo nielen pri tvorbe tejto rýchlosti, ale aby bolo aj súčasťou, možno, ak sa vytvorí nejaká nová kvalita štátov, že by malo byť v jadre takéhoto diania,“ povedal.

Fico informoval, že na piatok 2. júna zvolal Radu solidarity a rozvoja do Bratislavy za účasti najvýznamnejších sociálnych partnerov, 15 veľkých investorov, živnostníkov, predsedov VÚC, zástupcov ZMOS, akademickej obce, predstaviteľov cirkví. „Chceme hovoriť presne o tom, či je zhoda na tom, že sa musíme tlačiť do jadra takéhoto diania v EÚ. Čo, samozrejme, znamená aj väčšiu mieru integrácie a spolupráce,“ uviedol premiér.

V tomto duchu prebiehala aj diskusia so študentmi. Predseda vlády študentom hovoril aj o tom, aké dôležité je vybrať si odbor, ktorý im zaručí perspektívnu prácu. Pripomenul, že na Slovensku je veľa absolventov politológie, sociálnej práce a odborov s podobným zameraním. V praxi sa potom stretáva s vysokoškolákmi, ktorí si urobili zváračský kurz a pracujú v automobilkách, či v drevárskych alebo strojárenských firmách pri strojoch. Osobne je presvedčený, že so študentmi je potrebné viac rozprávať, a to na témy, čo je pre našu krajinu a ich budúcnosť najpodstatnejšie.

Vo firme Tomark sa mu táto skúsenosť s absolventmi vysokých škôl potvrdila. Pre automobilky tu vyrábajú súčiastky aj vyštudovaní politológovia. Spoločnosť Tomark sa prioritne zaoberá dodávkami pre automobilový priemysel. Asi päť percent produkcie venuje výrobe ultraľahkých lietadiel. Stabilne zamestnáva viac ako 400 zamestnancov. Hovorili aj o duálnom vzdelávaní, kde sa vedenie firmy vyjadrilo, že tu vládne vysoká miera byrokracie. Premiér informoval, že Prešovský samosprávny kraj, ako zriaďovateľ stredných škôl, prejavil ochotu nájsť aj inú formu spolupráce, ktorá by pomohla firmám nájsť si vhodných zamestnancov ešte počas štúdia na odborných školách.

Fico dnes hovoril aj s riaditeľmi škôl počas konferencie na tému Zvyšovanie právneho vedomia v oblasti prevencie korupcie a boja proti korupcii na Krajskom školskom úrade. Podujatie zorganizoval Úrad vlády spoločne s ministerstvom školstva.