Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Premiér: Nebránim sa sprísneniu kritérií pri výbere sudcov ÚS SR

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Premiér sa vyjadril aj k sudcom Ústavného súdu SR, ktorých do funkcií tento týždeň vymenoval prezident Andrej Kiska.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) sa nebráni sprísneniu kritérií pri výbere sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Zároveň je však pesimistický, pokiaľ ide o kvórum pri ich voľbe v Národnej rade (NR) SR. Fico to uviedol v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

„Nebránim sa tomu, aby sme sprísnili kritériá pri výbere sudcov súdu, pokiaľ ide o vek, kvalifikačné predpoklady, toto všetko môžeme urobiť. Ale ak si niekto myslí, že v stave, v akom je Národná rada, v stave, kedy opozícia bezhlavo útočí na vládnu koalíciu, bezhlavo, bez dôkazov, môže dôjsť k dohode na voľbe kandidátov Ústavného súdu medzi opozíciou a vládnou koalíciou, tak je to úplný nezmysel,“ povedal Fico s tým, že minimálne sú schopní sprísniť kritériá pri výbere, ale je „racionálny a pesimistický,“ pokiaľ ide o kvórum.

Premiér sa vyjadril aj k sudcom Ústavného súdu SR, ktorých do funkcií tento týždeň vymenoval prezident Andrej Kiska. „Prezident odmietol vymenovať sudcov, ktorých navolila Národná rada, a vymyslel si vlastné kritériá, lebo tam jednoducho nechcel dať kandidátov, ktorí boli zvolení stranou Smer, keď Smer bol sám vo vláde v rokoch 2012 až 2016. Títo ľudia podali ústavnú sťažnosť a prezident prehral tento spor, lebo ÚS povedal, že prezident porušil práva týchto ľudí,“ skonštatoval Fico. Podľa neho Kiska odmietol rešpektovať rozhodnutie Ústavného súdu. „Sám si vymyslel Benátsku komisiu a povedal, že sa bude ňou riadiť. Benátska komisia mu povedala, že musí vymenovať, a zase to odignoroval,“ doplnil Fico.

Tvrdil, že prezident dlhodobo nekonal a porušoval článok Ústavy SR, ktorý hovorí o tom, že má povinnosť udržiavať riadny chod ústavných orgánov. „Prezident porušoval ústavu, Ústavný súd mu dal po nose a celá vec je vyriešená,“ dodal premiér.