Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Nebudeme s podaním žaloby pre kvóty čakať do 18. decembra

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Téma žaloby pre migračné kvóty bude predmetom diskusií budúcotýždňového (3.12.) summitu premiérov Vyšehradskej štvorky v Prahe.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Slovensko nebude čakať so žalobou na Súdny dvor v Luxemburgu pre migračné kvóty do 18. decembra. Avizoval to na dnešnom parlamentnom výbore pre európske záležitosti premiér Robert Fico.

"Nebudeme čakať do 18. decembra. Žaloba je pripravená, ešte posudzujeme niektoré jej aspekty," uviedol s tým, že sa možno pridajú aj ďalšie krajiny.



Maďarský parlament 17. novembra schválil návrh zákona zaväzujúci vládu, aby sa obrátila na Súdny dvor a iniciovala zrušenie právnej normy únie o povinnom prerozdeľovaní utečencov na základe kvót.

"Komunikujeme s poľskými partnermi, ako sa na to pozerajú," dodal Fico. Nová poľská vláda vyhlásila, že rozhodnutie predchádzajúceho kabinetu prijať 7000 utečencov na základe kvót bola chyba.

Téma žaloby bude predmetom diskusií budúcotýždňového (3.12.) summitu premiérov Vyšehradskej štvorky v Prahe.

"Máme dôvody nielen rozhodnutie napadnúť právne, ale vnímame, že kvóty sa nedajú naplniť v praxi. Navyše ani nevieme zrátať utečencov v Európe," upozornil Fico.

Slovensko namieta proti spôsobu, akým sa v septembri rozhodlo o relokácii 120.000 utečencov. Nepovažuje za správne, že o tejto téme rozhodli väčšinovým hlasovaním ministri vnútra členských krajín EÚ. Proti relokácii boli Slovensko, Česko, Maďarsko a Rumunsko. Fínsko sa pri hlasovaní zdržalo.

Babiš: ČR by mala predsa len zvážiť, či sa nepridá k žalobe


Česká republika by podľa ministra financií Andreja Babiša mala zvážiť, či sa nepridá k žalobe Slovenska namierenej voči kvótam na prerozdelenie utečencov v rámci Európskej únie. Líder hnutia ANO to dnes vyhlásil na pôde Poslaneckej snemovne v Prahe. Podľa vlastných slov chce o tejto otázke ešte hovoriť s koaličnými partnermi.

Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka označil túto Babišovu iniciatívu v prvej reakcii za jeho "ďalší názorový obrat", informovali české médiá.

Babiš sa domnieva, že je neprijateľné, aby Česku niekto vnucoval utečencov, ktorí do ČR nechcú prísť. Kvóty označil za nezmysel, ktorý nefunguje, pretože nefungujú hotspoty. Pripomenul názor Varšavy, ktorá má takisto odmietavý postoj ku kvótam. Aj keď Babiš neočakáva, že by žaloba priniesla pozitívny výsledok, je podľa neho potrebné dať najavo, že nie je možné, aby v EÚ rozhodovali iba veľké štáty, ktoré, ako podčiarkol, musia načúvať i malým krajinám.

"V koalícii sme sa dohodli, že žalobu podávať nebudeme," vyhlásil Sobotka v reakcii počas pracovnej návštevy Číny pre Rádio Impuls. Súčasne však pripustil, že túto tému znovu otvoria na najbližšom zasadaní koaličnej rady. Osobne si však myslí, že "to nie je vhodný krok zo strany ČR, pretože nič nezmení na reálnom stave, ktorý je dnes v rámci EU".

Za zmenu doterajšieho postoja ČR nie je ani vicepremiér a líder ďalšej koaličnej strany KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.