Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

R. FICO: Nemáme žiadnu zodpovednosť za situáciu v Líbyi, Iraku a Sýrii

Slovenský premiér Robert Fico. Foto: TASR

Premiér zároveň ocenil, že ak ide o dôležité medzinárodné súvislosti, slovenskí politici vedia dosiahnuť zhodu naprieč politickým spektrom.

Bratislava 2. júla (TASR) - Slovenská republika nemá žiadnu zodpovednosť za to, aká je v súčasnosti situácia v Líbyi, Iraku a Sýrii. Preto nás nikto nemohol nútiť do povinných kvót na prijímanie utečencov. Na pôde parlamentu to počas pravidelnej Hodiny otázok uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD). Odpovedal tak na otázku straníckej kolegyne Evy Hufkovej, ktorú zaujímalo, akou mierou prispela SR a štáty V4 k zrušeniu povinných kvót pre prijatie migrantov.

"Čo má Slovensko spoločné s tým, čo sa udialo v Líbyi, v Iraku alebo v Sýrii? Absolútne nič. My sme bombardovali Líbyu? My sme likvidovali režim v Iraku? My sme destabilizovali situáciu v Sýrii? Mali sme k týmto územiam nejaký vzťah? Nenesieme žiadnu zodpovednosť za to, v akom stave sa tieto krajiny nachádzajú. Nemôžme preto akceptovať, aby nás niekto nútil, že postarajte sa o ľudí," zdôraznil premiér s tým, že SR je pripravená utečencom pomôcť, ale na dobrovoľnom princípe.

Na margo minulotýždňového summitu Európskej rady, na ktorom boli povinné kvóty odmietnuté, Fico zopakoval, že takýto ťažký a nepríjemný summit ešte nezažil. Jeho výsledok však označil za naše veľké víťazstvo. "SR do tohto procesu vstupuje aktívne a principiálne. Ponúkli sme EÚ vyvážený prístup založený na pripravenosti pomáhať pri riešení humanitárnej krízy, ale pri rešpektovaní možností jednotlivých štátov. Sme krajina solidárna a pripravená pomáhať, ale aj krajina, ktorá odmieta, aby nejaký úradník napísal číslo 700, 800 či 900 ľudí, o ktorých nič nevieme a týchto by sme museli prijať," povedal.

Fico zároveň ocenil, že ak ide o dôležité medzinárodné súvislosti, slovenskí politici vedia dosiahnuť zhodu naprieč politickým spektrom. Uviedol to na margo opozičných aj vládnych poslancov, ktorých postoj k povinným kvótam bol zhodne odmietavý.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) už vypracoval návrh dobrovoľnej pomoci migrantom, ktorú chce Slovensko ponúknuť Európskej komisii. Azyl na našom území by mohla získať zhruba stovka kresťanských utečencov zo Sýrie.