Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

FICO O SITUÁCII V TALIANSKU: Bolo evidentné, že Renzi dostane na frak

Na snímke premiér SR Robert Fico počas tlačovej konferencie k aktuálnym politickým otázkam na Úrade vlády SR v Bratislave 3. novembra 2016. Foto: TASR/Pavol Zachar

Voličov nemožno vydierať, pretože nikto na svete nie je taký "mačo", aby mohol povedať voličom, že ak nebudú v referende hlasovať ako on chce, odstúpi, vyhlásil to dnes premiér Robert Fico v NR SR.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Voličov nemožno vydierať, pretože nikto na svete nie je taký "mačo", aby mohol povedať voličom, že ak nebudú v referende hlasovať ako on chce, odstúpi. Na pôde Národnej rady (NR) SR to dnes v rámci Hodiny otázok vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) na margo výsledkov referenda v Taliansku, v ktorom voliči odmietli ústavné zmeny navrhované tamojším premiérom Matteom Renzim, na čo on reagoval podaním demisie.

"Bolo evidentné, že Renzi dostane na frak a dostal absolútne statočne. Takto vydierať voličov vnútropolitickou témou, to je najväčšia politická chyba. Taliansko je v eurozóne. Ak prídu predčasné voľby, predstavme si, že komik (Beppe Grillo, pozn. TASR) zostaví vládu a môže prísť k referendu o eure. Dovolím si preto povedať, že Renzi zodpovedá priamo za možnú destabilizáciu, ktorá nastane v eurozóne v nasledujúcich mesiacoch, lebo vtiahol vnútropolitickú agendu do vecí, ktoré ovplyvňujú nielen Európu, ale celý svet," dodal Fico.

Taliansky premiér Matteo Renzi odstupuje z funkcie po tom, čo voliči odmietli jeho ústavnú reformu v nedeľnom referende.
Foto: TASR/AP


Matteo Renzi podal demisiu do rúk prezidenta Sergia Mattarellu v stredu (7. 12.). Reagoval tak na výsledok nedeľňajšieho (4. 12.) referenda, v ktorom voliči odmietli ním navrhovanú reformu ústavy. Prezident Renziho požiadal, aby zostal vo funkcii až do nástupu nového kabinetu.

Renzi chcel pôvodne odstúpiť už bezprostredne po nedeľňajšom referende. Prezident ho však požiadal, aby tak urobil až po prijatí zákona o štátnom rozpočte pre rok 2017 v Senáte, čo sa napokon stalo v stredu.