Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

R.FICO: Nesmieme zabúdať na to, kto nás oslobodil a za akých podmienok

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico položil veniec k pamätníku na Slavíne pri príležitosti 72. výročia ukončenia bojov o hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislavu 4. apríla 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V bojoch o Bratislavu zahynulo 742 sovietskych, 470 nemeckých a maďarských vojakov a 121 civilistov.

Bratislava 4. apríla (TASR) – Nesmieme zabúdať na to, kto nás oslobodil a za akých podmienok. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý na bratislavskom Slavíne položil veniec pri príležitosti 72. výročia oslobodenia Bratislavy.

Mladí ľudia majú podľa Fica veľmi skreslené informácie a často vidia rôzne filmy, ktoré ich mýlia. "Môže sa zdať, že od roku, kedy bola Bratislava oslobodená uplynulo veľa rokov, ale fakt je ten, že by bola obrovská chyba, keby sme na týchto ľudí zabudli. Ja chcem poďakovať všetkým, či to boli vojaci Červenej armády, či to boli Rumuni a ďalší, ktorí sa zúčastnili na oslobodení Bratislavy," povedal premiér.



Spolu s Ficom prišli k pamätníku aj minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS), minister práce Ján Richter (Smer-SD), minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS), ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) i mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Alexej Leonidovič Fedotov.



Priame boje o mesto začali 2. apríla 1945 na jeho predmestiach. Na druhý deň sa rozpútali konflikty priamo v meste. Zahynulo 742 sovietskych, 470 nemeckých a maďarských vojakov ako aj 121 civilistov. Vo večerných hodinách 4. apríla 1945 utíchli posledné boje o naše hlavné mesto a o deň neskôr bola oslobodená Petržalka, ktorú po mníchovských udalostiach zabralo Nemecko.

Minister P. Gajdoš si pripomenul 72. výročie oslobodenia Bratislavy

Minister obrany Peter Gajdoš si dnes pri pamätníku na Slavíne spolu s premiérom Robertom Ficom a ďalšími členmi vlády pripomenul 72. výročie oslobodenia Bratislavy.

Šéf rezortu obrany uviedol, že je mimoriadne dôležité nezabudnúť na udalosti, vďaka ktorým sa do našej krajiny vrátili mier a sloboda. "A je doslova našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sa hrôzy vojny už nikdy nezopakovali. Nemôžeme dovoliť, aby sa tu rozmáhal extrémizmus a opäť dostali priestor ľudia, ktorí potláčajú základné ľudské práva a neuznávajú princípy demokracie," povedal.

Na snímke pietna spomienka k 72. výročiu ukončenia bojov o hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislavu 4. apríla 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Spomienka pri príležitosti výročia oslobodenia Bratislavy sa tiež konala na Námestí Eugena Suchoňa pri Pomníku víťazstva, kde si ju za rezort obrany uctili štátny tajomník Róbert Ondrejcsák a náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim. Zúčastnil sa na nej aj predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko.