Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Nezamestnanosť na Slovensku môže v lete klesnúť pod 10 %

Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér poukázal na to, že za vlády Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS) od júla 2010 do apríla 2012 sa zvýšil počet nezamestnaných o 22.300.

Bratislava 19. januára (TASR) – Slovensko môže tento rok dosiahnuť nezamestnanosť pod úrovňou 10 %. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na oznámenie miery evidovanej nezamestnanosti za december 2015, ktorá klesla na 10,63 %.

"Ak toto tempo bude pokračovať, my už v priebehu leta môžeme atakovať magickú 10-% hranicu. Toto je náš výsledok. Máme najviac voľných pracovných miest v histórii, hovoria súkromné pracovné portály. Dnes sme klesli o ďalšie desatiny na 10,63 %. Ten trend je veľmi dobrý," zdôraznil Fico.

Premiér poukázal na to, že za vlády Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS) od júla 2010 do apríla 2012 sa zvýšil počet nezamestnaných o 22.300. Jeho vláde sa pritom podarilo od roku 2012 znížiť nezamestnanosť z celkovej miery 14,73 % na evidovanú nezamestnanosť na úrovni 10,63 %.

Ako ďalej upozornil, cieľom kabinetu bolo sústrediť sa na mladých ľudí do 29 rokov a dlhodobo nezamestnaných, medzi ktorými je aj veľa Rómov bez skončenej základnej školy. Zámer dosiahnuť v nezamestnanosti priemer eurozóny podľa neho vláda naplnila.

"Urobili sme kus dobrej roboty. Tým, že ministerstvo práce realizuje mimoriadne aktívne projekty predovšetkým vo vzťahu k mladým ľuďom a dlhodobo nezamestnaným, výrazne napomáha, súčasne s dobrým hospodárskym rastom a veľkými investíciami k tomu, že sa nám takto dobre vyvíja miera nezamestnanosti," uzavrel Fico.

KDH: Nezamestnanosť by mohla byť nižšia, vláda robí v tomto smere málo

Nezamestnanosť na Slovensku je stále vysoká, dvojciferná a pritom mohla byť oveľa nižšia. Presvedčené je o tom opozičné KDH, podľa ktorého robí vláda málo pre jej zníženie. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny dnes oznámilo, že miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v decembri úroveň 10,63 %.

Julius Brocka
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Podpredseda hnutia Július Brocka sa domnieva, že dôvodom vysokej nezamestnanosti sú nielen zle využité eurofondy s nízkou pridanou hodnotou zamestnanosti, ale aj prepadnutá miliarda eur z týchto prostriedkov. „Zo Slovenska dokonca vo zvýšenej miere „unikajú mozgy“ a prichádzajú sa zamestnať občania Rumunska. Minulý rok odišlo zo Slovenska viac ľudí, ako prišlo a približne 2800 si dokonca u nás zrušilo trvalý pobyt,“ vyčíslil.

Pracovné miesta tu podľa neho zanikajú i vo sfére, kde by mali, naopak, pribúdať, a to napríklad v sociálnych službách pre seniorov. V novembri ich zaniklo 3500. „Vláda na jednej strane sponzoruje drahé pracovné miesta cez investičné stimuly pre niekoľkých veľkých zamestnávateľov a na druhej strane zanedbáva možnosť podpory trvale udržateľných pracovných miest po celom Slovensku, najmä v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou,“ upozornil Brocka.

Ako dodal, z ekonomického oživenia v Európe by štát vyťažil oveľa viac aj v oblasti zamestnanosti, keby vláda nezmyselne neodmietala pružnejší zákonník práce. Taký, ktorý by viac motivoval k zamestnávaniu aj malých podnikateľov. „Rovnako i legislatívne opatrenia a zmeny v našom dôchodkovom systéme môžu znížiť nezamestnanosť na Slovensku. Napríklad skorší odchod žien do dôchodku, ako navrhuje KDH, o šesť mesiacov skôr na každé dieťa, môže znížiť nezamestnanosť na Slovensku pod 10 %,“ myslí si Brocka.