Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Nie je možné, aby unikali výpovede svedkov z Kuciakovho spisu

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie po stretnutí s ministerkou vnútra SR Denisou Sakovou, prezidentom Policajného zboru SR Milanom Lučanským a riaditeľom Slovenskej informačnej služby Antonom Šafárikom v Bratislave 29. januára 2019. Foto: TASR - Dano Veselský

Pellegriniho znepokojuje procesná stránka, upozornil, že z vyšetrovacieho spisu unikajú informácie, ktoré nikto nevie verifikovať a nadobúdajú charakter bulvárnosti či priam politickej manipulácie.

Bratislava 29. januára (Teraz.sk/TASR) - Nie je možné, aby výpovede svedkov z utajeného spisu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej boli verejnou mediálnou témou. Povedal po stretnutí s ministerkou vnútra Denisou Sakovou, prezidentom Policajného zboru Milanom Lučanským a riaditeľom Slovenskej informačnej služby Antonom Šafárikom premiér P. Pellegrini. "Ako predseda vlády musím odmietnuť bulvarizáciu faktov, pretože vytvárame nebezpečný precedens do budúcnosti," dodal.

Doplnil, že v budúcnosti by mohli mať svedkovia rôznych prípadov obavy o svoju bezpečnosť, pretože im zodpovedné orgány takto nevedia garantovať bezpečnosť a anonymitu.



Akékoľvek zverejnené informácie podľa neho napríklad môžu pomôcť obhajcom obvinených. "Osobný záujem je povýšený nad záujem vyšetriť zločin. Vyzývam všetkých ústavných činiteľov, advokátov aj médiá k zdržanlivosti," vyhlásil premiér, podľa ktorého generálny prokurátor a policajný prezident prijímajú opatrenia na zamedzenie úniku informácií zo spisu. Pellegrini tvrdí, že on ani ministerka vnútra o nich nemajú špecifické informácie.

"Rešpektujme, že v Slovenskej republike ako demokratickej krajine, v ktorej platí ústava a zákony, bude o vine a nevine rozhodovať polícia, prokuratúra a súdy, nie média a verejnosť," zdôraznil Pellegrini.

"Čo ma znepokojuje, je procesná stránka, nakoľko z vyšetrovacieho spisu unikajú informácie, ktoré nikto nevie verifikovať a nadobúdajú charakter bulvárnosti či priam politickej manipulácie," povedal.



Samotnú prácu orgánov činných v trestnom konaní v tomto prípade označil predseda vlády za "vysoko profesionálny výkon". "Sme na dobrej ceste a pevne verím, že sa nám vraždu podarí objasniť," uzavrel premiér.