Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér o Matovičovom detektore: Na cirkusantské návrhy nereagujem

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie po rokovaní 197. schôdze vlády Slovenskej republiky v Kežmarku 10. februára 2016. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Premiér Fico upozornil, že Matovič nepredložil nič, čím by vyvrátil, že fiktívne predal firmu bielemu koňovi.

Kežmarok 10. februára (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) nebude reagovať na cirkusantské návrhy. Takýmto spôsobom označil dnešnú výzvu lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, aby s ním predseda vlády išiel na detektor lži.

Fico upozornil, že Matovič nepredložil nič, čím by vyvrátil, že fiktívne predal firmu bielemu koňovi. "Ak je tu niekto, kto si svoju kariéru buduje na obviňovaní iných, dokonca na obviňovaní zo závažných trestných činov bez dôkazov a tvrdí, že on jediný je čistý, tak je silný verejný záujem vedieť, či ten, kto obviňuje bez dôkazov, aj taký život vedie," upozornil na tlačovej konferencii po skončení dnešného výjazdového rokovania vlády v Kežmarku.

Ako premiér pripomenul, z dôkazov vyplýva, že Matovič deň pred daňovou kontrolou previedol svoju firmu na bieleho koňa, ktorý nemal žiadne peniaze a súčasne sa zlikvidovalo účtovníctvo. "Vystúpenia predsedu OĽaNO na týchto dôkazoch absolútne nič nezmenili," dodal.



Podľa neho Matovič vulgárne a bez dôkazov urážal jeho vládu, pričom mal tvrdiť, že je zárukou verejného čistého života. "Bolo povinnosťou povedať, že to tak nie je. Nechám na orgány činné v trestnom konaní, nech posúdia či bol, alebo nebol spáchaný trestný čin zo strany pána Matoviča," avizoval s tým, že ich rozhodnutie bude rešpektovať.

Premiér ešte v piatok (5.2.) na brífingu povedal, že Matovič je daňový podvodník, ktorý používa na zakrytie nelegálnej činnosti biele kone. Aby sa šéf OĽaNO vyhol v minulosti daňovej kontrole, previedol svoju firmu Igor Matovič – regionPress na bieleho koňa Pavla Vandáka, zničil účtovníctvo za celú históriu jej fungovania a prepral 122 miliónov korún, uviedol Fico. Vandák pracoval pre Matoviča ako živnostník, pričom podľa premiéra nikdy nemal k dispozícii takúto sumu peňazí. Uviedol tiež, že Matovič dva mesiace po prevode firmy od zmluvy odstúpil.

Matovič dnes oznámil, že predaj svojho podniku v roku 2008 bol riadne zdanený viac ako 15 miliónmi korún. Médiám ukázal aj príslušnú kópiu daňového priznania. Rovnako sa rozhodol podať trestné oznámenie na Pavla Vandáka za krivú výpoveď a krivé obvinenie. Odmietol tvrdenie, že by bol Vandák v skutočnosti bielym koňom.