Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Premiér: Obvinenia, že Kaliňák zasahuje do vyšetrovania, sú nepravdivé

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico a podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vláda už vyslovila nesúhlas s návrhom na odvolanie ministra vnútra s tým, že je neodôvodnený, odkázal premiér po R. Kaliňákovi, ktorý jeho odpoveď na Hodine otázok prečítal.

Bratislava 16. júna (TASR) - Obvinenia voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD), že zasahuje v daňovej kauze Bašternák do vyšetrovania, sú nepravdivé a vykonštruované a opozícia žiadne takéto dôkazy nepredložila. Tvrdí to premiér Robert Fico (Smer-SD) v odpovedi na otázku poslanca Petra Štarchoňa (Sme rodina), kedy odvolá ministra vnútra Kaliňáka. Keďže predseda vlády dnes nemohol na parlamentnú Hodinu otázok prísť osobne, jeho odpoveď v pléne prečítal práve Kaliňák.

"Vláda už vyslovila nesúhlas s návrhom na odvolanie ministra vnútra s tým, že je neodôvodnený. Prípad, za ktorý opozícia navrhovala vysloviť nedôveru, navyše pochádza z doby, kedy nechala bývalá vláda rozvrátenú daňovú správu s nefunkčným informačným systémom a škodami za viac ako miliardu eur,"
odkázal.

Kaliňák tiež zdôraznil, že aj Koaličnej rade predložil dokumenty, ktoré preukázali, že išlo o štandardné a legálne obchodné transakcie. "Koalícia tiež prijala spoločné stanovisko," pripomenul Fico spoločný dokument, v ktorom sa Smer-SD, SNS, Most-Híd aj #Sieť postavili za ministra vnútra.



Minister v odpovedi zároveň vyjadril vážne znepokojenie, že asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára Filip Rybanský v pozícii pracovníka komerčnej banky úmyselne porušil bankové tajomstvo a poskytol opozícii a médiám informácie, ktoré sú hrubo zneužívané. "Keď sa už vlámal do toho účtu, mal zverejniť všetky informácie, a nielen tie, ktoré sa opozícii hodia," odkázal Kaliňák s tým, že preto bolo jednoduché tieto obvinenia vyvrátiť.

Kaliňák je presvedčený, že opozícia kričí, lebo žiadne z podozrení nie je schopná dokázať a nemá argumenty. "Ak pán prezident hovorí o strate dôvery v štát, je to možno práve preto, že pracovnou metódou opozície je klamstvo a lož," pripustil.

Minister deklaroval, že je prvý za to, aby v prípade Bašternák, v kauze Gorila, ale aj v iných prípadoch sa po skončení vyšetrovania zverejnili všetky zistené veci. "Až vtedy to možno začať verejne posudzovať," apeloval.

Štarchoň sa v tejto otázke zároveň Fica pýtal, kedy sa odsťahuje z bytu v komplexe Bonaparte, "pri ktorom je vážne podozrenie, že bol financovaný z daňových podvodov". K tejto téme Kaliňák nič nepovedal.

R.KALIŇÁK: Média nevravia pravdu, majú len jeden zdroj informácií