Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Premiér: Odchod Grécka nebude znamenať pre fungovanie eurozóny nič

Na snímke premiér SR Robert Fico Foto: TASR - Martin Baumann

Výsledky dnešného referenda podľa Roberta Fica ukážu, do akej miery to myslia Gréci vážne.

Bratislava 5. júla (TASR) - Grécko nemá so Slovenskom hlboké ekonomické vzťahy, rovnako s ním nemá prepojený finančný sektor, takže akékoľvek pohyby, ktoré v krajine nastanú, nebudú mať vplyv na finančnú situáciu Slovenska. "Nie je žiadny dôvod, aby Slovensko bolo poškodené," deklaroval v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike premiér Robert Fico (Smer-SD).

Rovnako dementoval fámy, že SR príde jeho odchodom z eurozóny o financie, ktoré Aténam požičalo. "Neprídeme o žiadne peniaze, lebo Slovensko nedalo Grékom žiadnu hotovosť. To je fáma, máme iba garancie, ktoré si budeme vymáhať. Nikto nezaplatil ani jedno jediné euro v hotovosti Grékom," upozornil s tým, že okolo toho netreba vytvárať zbytočný rozruch.

Poukázal na to, že Grécko malo pred niekoľkými rokmi rovnaké problémy ako v súčasnosti, pričom eurozóna na to nebola natoľko pripravená ako dnes. "Odchod Grécka z eurozóny nebude znamenať pre fungovanie eurozóny a eura v podstate nič," zdôraznil Fico.



Výsledky dnešného referenda podľa neho ukážu, do akej miery to myslia Gréci vážne, pričom stále vidí priestor na rokovanie. "Nezatváral by som úplne dvere, pretože ešte nie sme na konci diskusií, čo sa s Gréckom bude diať," dodal.

Myslí si však, že grécky premiér Alexis Tsipras hrá smrteľnú hru, ktorá ho môže politicky rýchlo zlikvidovať.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár súhlasil s tým, že dvere na rokovanie nie sú úplne zatvorené, ale upozornil, že Gréci musia urobiť reformy, alebo budú znášať dôsledky.

Je tiež presvedčený, že ich odchod nepoškodí Slovensko tak, ako poniektorí varujú. Poznamenal, že pomaly už každý počíta s tým, že ak nepríde k dohode, tak Gréci neostanú v spoločnej menovej únii.

Bugár poukázal na to, že krajina pred nástupom Tsiprasa začala robiť opatrenia, aby sa dostala z najväčších ťažkostí, ale po voľbách sa dostali do vlády neskúsení politici, ktorí začali riešiť problémy populistickým spôsobom. "A nevyriešili nič. Musí to byť veľké memento pre všetky krajiny vrátane Slovenska, že neskúsení politici, ktorí zneužívajú rôzne populistické metódy, nemajú fakticky skutočné riešenie pre štát," zdôraznil.