Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezident Kiska a premiér Fico odsudzujú parížsky masaker

Ilustračná fotografia Foto: TASR

Streľba si dnes v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo vyžiadala najmenej 12 obetí.

Bratislava 7. januára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska, ako aj predseda vlády SR Róbert Fico, so zdesením prijali správu o dnešnom teroristickom útoku v redakcii Charlie Hebdo v Paríži. Svojmu náprotivkovi, francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi, poslal Kiska po udalosti telegram.

"Som šokovaný chladnokrvnosťou tohto činu, ktorý spôsobil straty na ľudských životoch. V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj vo svojom mene, vyjadrujem úprimnú sústrasť príbuzným obetí. Prijmite prosím, Vaša Excelencia, prejav mojej hlbokej úcty," napísal najvyšší predstaviteľ SR.

"Moje myšlienky v tejto chvíli patria francúzskemu ľudu. Chcem vyjadriť presvedčenie, že páchatelia budú zadržaní a potrestaní. Aj táto udalosť ukazuje, v akom rozkolísanom svete žijeme. O to viac je v súčasnosti naliehavá požiadavka, aby krajiny vedené stabilnými demokratickými vládami dokázali adekvátne a efektívne čeliť takýmto hrozbám," uviedol v stanovisku premiér.

O reakciách Putina a Obamu na útok v Paríži sa dočítate TU.


Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyjadruje úprimnú sústrasť občanom Francúzskej republiky, osobitne pozostalým obetí dnešného brutálneho útoku na redakciu týždenníka Charlie Hebdo v centre Paríža. Rezort diplomacie ostro odsudzuje tento poburujúci a nezmyselný čin, ako aj všetky akty zamerané proti médiám a slobode prejavu, ktorá je základom každej demokratickej spoločnosti.

Ministerstvo podľa tlačového odboru verí, že páchatelia tohto ohavného skutku budú čoskoro dolapení a postavení pred súd. Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák poslal v tejto súvislosti sústrastný telegram svojmu francúzskemu partnerovi, kde okrem iného napísal: "S veľkým šokom a smútkom ma zastihla správa o neľútostnom teroristickom atentáte. Dovoľte mi vyjadriť moju úprimnú sústrasť a zároveň vyjadriť solidaritu s vládou Francúzskej republiky v boji proti terorizmu, extrémizmu a všetkým ďalším prejavom neznášanlivosti".

Teroristický útok na redakciu magazínu Charlie Hebdo v Paríži je hanebným prejavom bezhraničného násilia. Tvrdia to predstavitelia hnutia NOVA, ktorí takto vyjadrujú úprimnú sústrasť blízkym obetí a solidaritu so všetkými novinármi vo Francúzsku aj všade na svete.

"Tento čin bol tiež útokom na jednu zo základných slobôd, ktoré robia Západ takým, aký je - na slobodu prejavu. Nenechajme sa zastrašiť, nenechajme sa umlčať, obhajujme našu predstavu o dobrej spoločnosti slušne, ale neústupne. To je to najmenšie, čo s tým môžeme v tejto chvíli urobiť," dodávajú lídri NOVA.

Slovenská národná strana rozhodne odsudzuje dnešné útoky na redakciu francúzskeho satirického týždenníka. Podľa lídra národniarov Andreja Danka sú útoky dôkazom absolútnej netolerancie voči slobode slova a neúctou k ľudskému životu.

"Útok v Paríži je tiež dôkazom rozpínavosti islamského extrémizmu, ktorý ohrozuje už aj Európu. Nielen SNS už upozorňovala, že islamizácia starého kontinentu je jeden z najvážnejších problémov dnešnej doby. Ohrozuje nielen tradičné kresťanské hodnoty, ale ako vidno, aj naše životy," upozorňuje Danko.

Ako dodal, extrémisti nemôžu nútiť európske štáty, aby sa prispôsobovali na svojom vlastnom území. "Vraždenie pre satirický pohľad na vec je nehoráznosť, ukazuje nezlučiteľnosť hodnôt extrémistov s našimi hodnotami," uzavrel Danko.

Teroristický čin v redakcii parížskeho časopisu Charlie Hebdo z dnešného dopoludnia nie je len útokom proti novinárom, nevinným obyvateľom Paríža, ale zároveň bezprecedentným útokom voči slobode slova v Európe. Vyhlásil to poslanec NR SR Juraj Miškov (nezaradený).

Podľa jeho slov došlo k útoku proti základným hodnotám, na ktorých stojí naša moderná európska spoločnosť: otvorenosť, tolerancia, sloboda vyjadrovania. "Je to útok proti nám všetkým. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť Parížanom, príbuzným všetkých obetí. Teroristické útoky nás nesmú nechať ľahostajnými, ale nesmú nás ani viesť k spochybňovaniu hodnôt liberálnej demokracie," apeluje Miškov.

On sám je presvedčený o dôležitosti ďalej rozvíjať a chrániť slobodu prejavu. "Našou reakciou nesmie byť snaha obmedziť hodnoty, akými sú otvorenosť, sloboda tlače, zmysel pre humor. Nesmieme ani podľahnúť ľahkému pokušeniu obracať svoju nenávisť voči ľuďom, ktorí s útokmi nemajú nič spoločné a prispievať k podnecovaniu rasovej, náboženskej či etnickej neznášanlivosti. Presne o to totiž teroristom ide, aby zasiali nepokoj a nenávisť. Nesmieme im v tom pomáhať," dodal Miškov.

Predseda KDH Ján Figeľ s hlbokou ľútosťou prijal správu o teroristickom útoku v redakcii francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo. Rázne odsudzuje páchateľov tohto hrozného činu.

Podľa neho je každý útok proti ľudskému životu a dôstojnosti spáchaný v mene akýchkoľvek politických, náboženských či rasových dôvodov neospravedlniteľný. "Je dôležité, aby páchatelia boli dostihnutí a postavení pred súd. Taktiež vyjadrujem úprimnú sústrasť príbuzným obetí teroristického útoku," reagoval v stanovisku.

Útoky na redakciu Charlie Hebdo odsúdila aj SaS. Viac sa dočítate TU.


Streľba si dnes v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo vyžiadala najmenej 12 obetí. Redakciu Charlie Hebdo prepadli dvaja ozbrojenci v čiernych kuklách s kalašnikovmi. Páchateľom sa z miesta podarilo ujsť na dvoch vozidlách, uviedla polícia. Podľa agentúry AP sú stále na úteku. Zranenia pri útoku utrpelo najmenej desať ďalších osôb, stav piatich z nich je kritický.

O masakri sme informovali TU.


Útočníci sa dostali na druhé poschodie a začali bezhlavo strieľať v newsroome, uviedol Christophe DeLoire z organizácie Reportéri bez hraníc. Francúzska televízia na svojej webovej stránke priniesla videozáznam, na ktorom vidieť dvoch strelcov oblečených v čiernom, ako strieľajú na ulici, pričom bolo počuť výkriky "Alláhu akbar" (Boh je veľký) v arabčine.Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) odsudzuje dnešný útok na francúzsky týždenník Charlie Hebdo. Šéf exekutívy nazval tento skutok barbarským činom.