Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Premiér označil výroky Viktora Orbána o Slovensku za neprijateľné

Na snímke dočasne poverený predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor prichádza na 11. schôdzu vlády SR v Bratislave v stredu 26. júla 2023. Foto: TASR - Dano Veselský

Orbán kritizoval maďarskú menšinu na Slovensku, ktorá napriek tomu, že tvorí zhruba desať percent obyvateľstva, nie je schopná zabezpečiť svoje zastúpenie v slovenskom parlamente

Bratislava 26. júla (TASR) - Predseda vlády Ľudovít Ódor označil výroky maďarského premiéra Viktora Orbána o Slovensku ako o "odtrhnutom území" za neprijateľné. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

"Akékoľvek spochybňovanie územnej integrity Slovenska je neprijateľná vec. Neprospieva to ani bilaterálnym vzťahom a nepomáha to ani maďarskej menšine na Slovensku," vyhlásil premiér.

Postoj slovenskej strany v tejto situácii bol podľa Ódora zatiaľ jasný. Dodal, že vedenie slovenskej diplomacie si predvolalo maďarského veľvyslanca Csabu Balogha a informovalo ho o tom, prečo sú vyjadrenia Orbána pre Slovensko neakceptovateľné a neprijateľné.

Orbán cez víkend na letnej univerzite Maďarov v Rumunsku kritizoval maďarskú menšinu na Slovensku, ktorá napriek tomu, že tvorí zhruba desať percent obyvateľstva, nie je schopná zabezpečiť svoje zastúpenie v slovenskom parlamente. Situáciu označil za slabý výkon, pokiaľ niekto chce niečo urobiť pre svoju vlasť v "odtrhnutých častiach krajiny".