Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Premiér P. Pellegrini nateraz vylučuje predčasné parlamentné voľby

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Podľa šéfa Smeru-SD Roberta Fica sa partneri dohodli na postupe, pokiaľ ide o priebeh aktuálnej schôdze NR SR.

Bratislava 26. marca (TASR) - Lídri vládnych strán v utorok na Koaličnej rade nehovorili o predčasných parlamentných voľbách. Novinárom to povedal predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že takýto scenár nateraz vylučuje.

Podľa šéfa Smeru-SD Roberta Fica sa partneri dohodli na postupe, pokiaľ ide o priebeh aktuálnej schôdze NR SR. "Parlament je plne funkčný, ideme schvaľovať zákony," deklaroval Fico.

Pellegrini zároveň avizuje, že rokovania koalície budú ešte pokračovať. "Dnes ešte nemá nikto z nás oprávnenie informovať o záveroch Koaličnej rady. Tém, ktoré sú na stole, je veľa. Výsledky sú staré otvorené, netlačte ma do nejakého vyjadrenia," povedal Pellegrini.

Koaličná rada sa zišla v utorok ráno, po pár hodinách rokovanie prerušili, zasadalo poslanecké grémium a potom koalícia v rokovaní pokračovala. Vo vládnej trojke je napätie pre návrhy z dielne SNS aj pre Dohodu o obrannej spolupráci s USA. SNS dohodu s Američanmi odmieta, zvyšok koalície hovorí, že by sa o nej rokovať malo, a že ešte nie je dohodnutý finálny text.

Pellegrini aj v súvislosti s dohodou s USA povedal, že sa mu prestáva páčiť, ako sa vláda odkláňa od svojich priorít a nerieši problémy, ktoré Slovensko skutočne trápia. Pripustil aj možnosť predčasných volieb. SNS mu odkázala, že je premiérom iba náhodou, a že ak považuje predčasné voľby za jediné riešenie, podporia ho. Most-Híd zdôrazňuje potrebu rokovaní.

Koalícia rokuje aj o voľbe kandidátov na ústavných sudcov, ktorých má voliť parlament na začínajúcej sa schôdzi. Vládne strany zatiaľ dohodu na menách nemajú, otázny je aj spôsob voľby, teda či bude tajná alebo verejná.