Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér Pellegrini navštívi USA, v Bielom dome ho prijme Trump

Slovenský premiér Peter Pellegrini. Foto: TASR/AP

V rámci obrannej spolupráce sa počas rokovania americký prezident a slovenský premiér dotknú i modernizácie Ozbrojených síl SR.

Bratislava/Washington 24. apríla (TASR) - Predseda slovenskej vlády Peter Pellegrini absolvuje v priebehu budúceho týždňa návštevu USA, počas ktorej ho v piatok 3. mája prijme v Bielom dome americký prezident Donald Trump. Pre TASR to uviedla premiérova hovorkyňa Patrícia Macíková.

"Partneri posúdia celé spektrum otázok s dôrazom na ekonomickú a obrannú spoluprácu. Spojené štáty sú pre slovenských exportérov desiatym najdôležitejším trhom. Americké spoločnosti patria medzi najvýznamnejších investorov na Slovensku a zamestnávajú 23.000 pracovníkov. Slovenské inovačné a technologické firmy začínajú úspešne expandovať v USA," konštatovala Macíková.

V rámci obrannej spolupráce sa počas rokovania americký prezident a slovenský premiér dotknú i modernizácie Ozbrojených síl SR. Venovať by sa mali aj zvyšovaniu obranných výdavkov v súlade so záväzkami vyplývajúcimi z členstva Slovenska v Severoatlantickej aliancii (NATO).

V novembri 2013 prijal vtedajší americký prezident Barack Obama slovenského premiéra Roberta Fica, päť rokov predtým prijal prezident George W. Bush slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. V marci 2006 navštívil Biely dom premiér Mikuláš Dzurinda, v marci 2005 predseda NR SR Pavol Hrušovský a v apríli 2003 prezident Rudolf Schuster.

Výberová chronológia návštev slovenských politikov v Bielom dome


6. - 14. apríla 2003 - Prezident SR Rudolf Schuster bol na návšteve Kanady a USA, ktorá 9. apríla vyvrcholila rozhovorom s prezidentom USA Georgeom W. Bushom v Oválnej pracovni Bieleho domu. Na stretnutí Bush vysoko ocenil a poďakoval sa prezidentovi SR a Slovensku za podporu spojencov v otázke Iraku.

17. - 24. apríla 2005 - Oficiálnu návštevu USA absolvoval predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský s manželkou. Navštívil Biely dom, kde sa stretol s viacerými senátormi, s námestníkom ministerky zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Nicholasom Burnsom i vodcom republikánskej väčšiny v Senáte Billom Fristom.

12. - 14. marca 2006 – Na oficiálnej návšteve Spojených štátov bol premiér Mikuláš Dzurinda. Návšteva sa uskutočnila na pozvanie amerického prezidenta Georgea W. Busha. Premiéra na jeho návšteve sprevádzali zastupujúci predseda Národnej rady SR Béla Bugár a minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Pracovný program návštevy premiéra Dzurindu sa začal 13. marca 2006 stretnutím s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom v Oválnej pracovni Bieleho domu. Obsahom rokovaní bolo hodnotenie a perspektívy bilaterálnych vzťahov, ako aj otázka vízového režimu pre slovenských občanov zo strany USA.

7. - 11. októbra 2008 - Na pozvanie prezidenta USA Georgea W. Busha sa na oficiálnej návšteve USA zúčastnil prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou. Hlavu štátu sprevádzali minister vnútra Robert Kaliňák, šéf diplomacie Ján Kubiš a minister kultúry Marek Maďarič. Počas pobytu sa najvyšší predstaviteľ SR stretol 9. októbra na hodinovom rokovaní so šéfom americkej exekutívy v Bielom dome.

21. novembra 2013 – Najvyšší americký predstaviteľ Barack Obama a viceprezident Joeo Biden prijali v Bielom dome predsedu slovenskej vlády Roberta Fica, ktorý bol na pracovnej ceste vo Washingtone. Spolu s ním sa na rokovaní zúčastnil aj minister vnútra Robert Kaliňák a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.