Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Premiér, politici a osobnosti sa vyjadrujú k tragédii lietadiel

Slovenský premiér Robert Fico Foto: TASR/AP

Z celkovo 38 ľudí sedem nehodu športových lietadiel neprežilo.

Bratislava 20. augusta (TASR/Teraz.sk) - Predseda vlády SR Robert Fico vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám obetí dnešnej tragickej zrážky lietadiel na Považí. Premiér zároveň oceňuje profesionalitu a nasadenie všetkých zložiek, ktoré sa podieľajú na záchranárskych prácach.


K zrážke dvoch športových lietadiel došlo pred pol desiatou pri Červenom Kameni v okrese Ilava. Jedno z lietadiel sa zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč a druhé asi dva kilometre od obce Červený Kameň. Posádky nacvičovali hromadný zoskok. V každom z lietadiel boli dvaja piloti a 17 výsadkárov. Z celkovo 38 ľudí sedem nehodu neprežilo. Okrem troch parašutistov aj štyria piloti.



"Krátko po štarte a prvom leteckom manévri došlo zatiaľ k nevysvetliteľnému stretnutiu obidvoch lietadiel, ktoré následne začali po zrážke padať dolu," opísal minister vnútra Robert Kaliňák priebeh tragickej udalosti. Pri zrážke podľa neho došlo "k odstráneniu niektorých častí lietadiel", ktoré tak neboli schopné ďalšieho letu. Kaliňák priblížil, že z jedného z lietadiel sa podarilo vyskočiť všetkým 17 parašutistom. Druhé však opustilo iba 14. "Vyšetrovanie zodpovie, pre akú príčinu sa im nepodarilo zachrániť," doplnil.

Hovorkyňa skupiny Falck Alena Lacyková-Krčová informovala, že na mieste tragédie zasahovali tri ich posádky. "Z celkového počtu 31 preživších šiestim parašutistom záchranári odporučili prevoz do nemocnice, dvaja ho však odmietli," vysvetlila hovorkyňa. Do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Trenčíne záchranári napokon transportovali štyroch pacientov pri vedomí, ktorí utrpeli najmä povrchové poranenia a odreniny. U jednej pacientky bolo podľa Lacykovej-Krčovej podozrenie na vážnejšie poranenia ruky. Ďalší zo štyroch prevezených sa sťažoval na bolesti krčnej chrbtice.

Úprimnú sústrasť vyjadril aj Danko či Procházka

"Strana SaS vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým leteckej tragédie pri obci Červený Kameň. Je to v prvom rade veľké nešťastie rodín siedmich obetí. Zraneným želáme skoré uzdravenie i rýchle prekonanie traumy. Veríme, že sa podobná strašná udalosť už opakovať nebude," uviedol líder SaS Richard Sulík.

Predseda mimoparlamentnej Siete Radoslav Procházka zase dúfa, že Slovensko si už toto leto vyčerpalo letecké nehody na dlhé desaťročia dopredu. "Myslím si tiež, že tragédia týchto rozmerov si žiada vyhlásenie jednodňového štátneho smútku. Život to nikomu nevráti, ale spoločná pieta je na mieste," povedal.

Šéf mimoparlamentnej SNS hovorí o obrovskej tragédii, "o to viac, že podobných tragédií bolo v ostatnom čase niekoľko a možno sa im dalo predísť". "Je mi veľmi ľúto obetí a vyslovujem úprimnú sústrasť ich rodinám. Smúti celé Slovensko. Všetkým zraneným želám skoré uzdravenie," dodal.

Podľa predsedu mimoparlamentnej strany SKOK Juraja Miškova si túžba obetí ukázať návštevníkom nedeľného leteckého dňa v Slavnici radosť z lietania zaslúži našu úctu. "Snaha podeliť sa o túto radosť si vybrala najvyššiu daň. Tragicky zahynuli pri tom, čo všetci milovali," uviedol Miškov, ktorý zároveň vyjadril česť pamiatke zosnulým a preživším zaželal skoré uzdravenie.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým po obetiach tejto tragickej nehody a prajeme skoré uzdravenie všetkým zraneným.

Posted by Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR on Donnerstag, 20. August 2015


Kiska: Takéto tragédie nám pripomínajú, aký je život krehký

Každý deň umierajú ľudia, ale takéto tragédie nám pripomínajú, aký je život krehký. Česť ich pamiatke. Na svojom profile na sociálnej sieti to dnes napísal prezident SR Andrej Kiska. Reagoval tak na dopoludňajšiu zrážku dvoch lietadiel na Považí, pri ktorej zahynulo sedem ľudí.

"Keď som sa prebral z narkózy, neveril som, že sa na Slovensku stalo ďalšie letecké nešťastie," uviedol prezident, ktorý sa dnes v Plzni podrobil operácii v oblasti bedrového kĺbu.

Bratislavský arcibiskup sa modlí za všetkých, ktorých sa dotklo dnešné nešťastie

Zarmútený správou o tragédii, ku ktorej dnes došlo pri Červenom Kameni, chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám a priateľom ľudí, ktorí prišli o život. Uviedol to bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský v reakcii na zrážku lietadiel na Považí, pri ktorej dnes prišlo o život sedem ľudí.

"Ďakujem tým, ktorí sa obetavo podieľajú na záchranárskych prácach. Zároveň sa modlím za všetkých, ktorých sa dotklo toto nešťastie. V piatok (21.8.) ráno obetujem svätú omšu za obete havárie," dodal Zvolenský.