Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Nie som tu nato, aby som posudzoval kvalitu kandidáta na GP

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ficovi je ľúto, že opozícia robí okolo celej situácie cirkus. Hlava štátu podľa neho v prípade nevymenovania Čentéša využila právomoc, ktorú jej dáva Ústava SR.

Bratislava 16. januára (TASR) - Premiér Robert Fico sa nechcel vyjadriť k tomu, či je Jaromír Čižnár dobrým kandidátom na generálneho prokurátora (GP). "Zatiaľ žiadny návrh na jeho voľbu v Národnej rade (NR) SR nebol podaný, takže nemám čo komentovať," uviedol po dnešnom rokovaní vlády. Termín na podávanie kandidátov na generálneho prokurátora uplynie v piatok 18. februára o 12. hodine.

Pripomenul, že o Čižnárovi rozhodla Rada prokurátorov. Je orgánom prokurátorskej samosprávy, ktorá združuje predsedov deviatich prokurátorských rád. Podotkol, že ak profesijná organizácia prokurátorov prichádza s tým, že Čižnárovi dôveruje, tak pravdepodobne ide o relevantného kandidáta. "Nie som tu na to, aby som posudzoval kvalitu takého alebo onakého právnika," reagoval na otázku, či v prípade zvolenia Čižnára za generálneho prokurátora, ktorý je Ficov známy, vie garantovať to, že by sa prípadné kauzy spájané s jeho menom nezamietli pod koberec.

Zopakoval, že o ňom rozhodla Rada prokurátorov, pričom kandidáta nevybrala, ako to bolo v prípade Jozefa Čentéša, vládna koalícia.

Taktiež deklaroval, že pokiaľ Ústavný súd (ÚS) SR nerozhodne o predbežnom opatrení, tak sa v NR SR voľba nového generálneho prokurátora neuskutoční. "Nebudeme sa správať ako súčasná opozícia, ktorá zvolila Čentéša predtým, ako nadobudol účinnosť nález ÚS," pripomenul premiér.

Čentéš podal 3. januára ústavnú sťažnosť na rozhodnutie prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý ho odmietol vymenovať za generálneho prokurátora. ÚS tiež požiadal o vydanie predbežného opatrenia, aby sa nová voľba nemohla uskutočniť, pokiaľ ÚS nerozhodne o jeho sťažnosti.

Ficovi je ľúto, že opozícia robí okolo celej situácie cirkus. Hlava štátu podľa neho v prípade nevymenovania Čentéša využila právomoc, ktorú jej dáva Ústava SR a minuloročný nález Ústavného súdu. "A zrazu je z toho "pozdviženie". Robí sa z toho veľká politická kauza, čo je len dôkaz toho, že opozícia nemá absolútne žiadnu alternatívu a keď nevie, čo ponúknuť, tak jej je dobrý aj prezident, aby na neho útočili a znevažovali ho," podčiarkol.