Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

V Prahe sa premiéra pýtali na víťazstvo Mariana Kotlebu

Z podpisu Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní vydávaných v SR a v ČR počas pracovnej návštevy predsedu vlády SR Roberta Fica v Českej republike. Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) a český premiér Jiří Rusnok počas podpisu. Foto: TASR/Michal Svítok

Česká novinárka sa oboch premiérov opýtala, čo by mali robiť vlády v strednej Európe, aby zastavili nástup "takýchto síl", kde sa stala chyba a čo treba urobiť, aby sa to neopakovalo.

Praha/Bratislava 28. novembra (TASR) – Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa počas dnešnej pracovnej návštevy v Prahe nevyhol otázke na novozvoleného predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu (ĽSNS). O víťazovi volieb v BBSK Fico odmietol hovoriť, keďže mu podľa vlastných slov nechce robiť reklamu.

Česká novinárka sa oboch premiérov opýtala, čo by mali robiť vlády v strednej Európe, aby zastavili nástup "takýchto síl", kde sa stala chyba a čo treba urobiť, aby sa to neopakovalo. „Nebudem robiť reklamu nikomu, kto prichádza s filozofiou krátky dvor a dlhý bič,“ povedal predseda slovenskej vlády.

Slovensko podľa neho dlhodobo čelí rómskemu problému. Fico tiež pripomenul, že slovenský parlament schválil tento týždeň zákon, na základe ktorého dostanú dávky v hmotnej núdzi len tí, ktorí odpracujú určitý počet hodín mesačne a budú sa slušne správať. „Verím, že to bude mať výchovný vplyv na ľudí, ktorí sú neprispôsobiví,“ dodal premiér.



Predseda vlády ČR Jiří Rusnok reagoval, že Slovensku závidí tento prístup. Uviedol tiež, že problém s vylúčenými komunitami majú všade v Európe. „Neverím na nijaké zázračné rýchle riešenia, ale verím v poctivú prácu," podčiarkol.

Kotleba v sobotňajšom (23.11.) druhom kole krajských volieb porazil kandidáta Smeru-SD Vladimíra Maňku.