Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Pre učiteľov do 5. marca viac urobiť nemôžeme

Na snímke predseda vlády Robert Fico (vľavo) a minister školstva Juraj Draxler počas spoločného vyhlásenia k pripravovanému štrajku časti učiteľov 23. januára 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Erik Mader

Minister školstva označil aktivitu niektorých učiteľov za čisto politickú záležitosť. Takéto vyhlásenia urážajú učiteľov, ktorí sa zomkli a povedali si - stačilo, reagoval Branislav Kočan z ISU.

Bratislava 23. januára (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes vyhlásil, že vláda do 5. marca, teda do parlamentných volieb, nemôže pre učiteľov, ktorí sa rozhodujú, že v pondelok 25. januára vstúpia do ostrého štrajku, nič viac urobiť. Oznámil to na Úrade vlády za účasti ministra školstva Juraja Draxlera.



Premiér v dnešnom vyhlásení poukázal na to, že jeho vláda v rokoch 2006 až 2010 zvýšila platy učiteľov o 26 percent, v rokoch 2012 až 2016 o ďalších 22 percent, pričom pripomenul, že posledné zvýšenie o štyri percentá si nájdu učitelia vo výplate za tohtoročný január. "V žiadnej inej profesii vo verejnej správe neboli v rokoch 2012 až 2016 tak zvyšované platy, ako učiteľom," zdôraznil premiér. Potvrdil tiež, že pokiaľ bude jeho strana po marcových parlamentných voľbách súčasťou novej vlády, tak má záujem pokračovať v politike zvyšovania platov učiteľov. "Rovnako tak oficiálne deklarujem, že zástupcovia učiteľov sa môžu aktívne zúčastniť na tvorbe časti programového vyhlásenia, ktoré sa bude týkať školstva," dodal.



V prípade ohláseného štrajku Fico upozornil, že táto iniciatíva časti učiteľov vyvoláva veľa právnych otázok a má silný predvolebný a politický kontext. Vyhlásil zároveň, že nebude na nikoho apelovať, aby sa štrajku nezúčastnil. Podľa jeho slov by bolo však najlepšie, ak by sa po takmer 3-týždňových zimných prázdninách opäť naplno rozbehlo vyučovanie. "Preto je v tejto chvíli, keď sa učitelia rozhodujú, či pôjdu alebo nepôjdu do štrajku, čestné im oznámiť, že keďže moja vláda zvýšila počas dvoch vlád platy o takmer 50 percent a legislatívny proces je v tomto volebnom období uzavretý, že viac pre nich do 5. marca urobiť nemôžeme," povedal Fico.

Zle načasovanie

Za čisto politickú akciu so zlým načasovaním a požiadavkami označil minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) ohlásený štrajk niektorých učiteľov. "Neželáme si vytváranie konfrontačného prostredia, pretože to nie je konštruktívne. Z našej strany určite nezaznievajú konfrontačné vyhlásenia," uviedol v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že vláda môže vyriešiť platy učiteľov len jednoznačnou politickou garanciou.

Brífing ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraja Draxlera k štrajkovej pohotovosti učiteľov. Bratislava, 12. januára 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


Zopakoval, že načasovanie svedčí o čisto politickej aktivite. Argumentoval tým, že vyhlásenia Iniciatívy slovenských učiteľov prišli po uzavretí kolektívneho vyjednávania a štátneho rozpočtu vo vláde. Je presvedčený o tom, že celá nátlaková akcia vyfučí a v budúcnosti budú mať učitelia o to ťažšiu pozíciu v prípade, ak by sa chceli znovu zmobilizovať za skutočné požiadavky.

"Potrebujeme programové vyhlásenie vlády, ktoré bude obsahovať nie všeobecné frázy o školstve, ale jasné garancie, vrátane toho, o koľko sa budú zvyšovať platy," avizoval Draxler budúce kroky po marcových parlamentných voľbách.

Ťahanie medových motúzov

Bývalý minister školstva Martin Fronc (KDH) nepokladá za korektné tvrdenie, že sú za touto akciou učiteľov politici. Tí, ako poznamenal, k tomu tak, ako to je bežné aj pri iných aktivitách, vydávajú svoje postoje.

Vyhlásenia o tom, čo bude po voľbách, považuje za ťahanie medových motúzov, lebo na to momentálne nemá žiadna z politických strán dosah. Zároveň si myslí, že vláda je schopná pri dobrej vôli do marca ešte urobiť také kroky, ktoré by napomohli riešeniu situácie aj vzhľadom na dobrý ekonomický vývoj na Slovensku.

Martin Fronc
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Draxler súhlasí s tým, že 650 eur v hrubom pre začínajúcich učiteľov je nízky plat, preto sa pripravujú opatrenia na zmenu platovej štruktúry tak, aby mladým učiteľom rástli platy rýchlejšie. "Potrebujeme, aby sme do školstva pritiahli mladých ľudí a dobre ich zaplatili," podčiarkol s tým, že nikto nemôže pochybovať o tom, že vláda vie navýšiť kapitolu ministerstva školstva. "Videli sme to pri zákone o športe," dodal.

Urážka obyčajných učiteľov

Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov odmieta tvrdenia, že ide o politickú akciu. Pripomenul, že svoje požiadavky vytrvalo predkladajú od roku 2011. "Takéto vyhlásenia urážajú obyčajných učiteľov, ktorí sa zorganizovali a zomkli a povedali si - stačilo," upozornil.

Na snímke vpravo Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler a a Branislav Kočan z ISU počas tlačovej konferencie po spoločnom rokovaní v Bratislave 21. januára 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


Súčasne deklaroval, že pokiaľ sa v nedeľu nič nezmení, tak ostrý časovo neobmedzený štrajk, vyhlásený na pondelok 25. januára, bude. Z vyjadrení premiéra a ministra mu vyplýva, že im je ľahostajné, ak sa v pondelok na mnohých školách nebudú žiaci učiť, pričom situáciu zľahčujú. Verí, že učitelia vydržia čo najdlhšie a že sa postupne budú pridávať ďalšie školy.



Rovnako ho zarážajú tvrdenia o uzavretom legislatívnom procese. "Vláda tu je až do momentu, pokiaľ neskončí jej mandát. Národná rada podľa ústavy zasadá nepretržite," poznamenal.

Draxler si naopak myslí, že počet štrajkujúcich učiteľov bude veľmi malý. Nevidí preto dôvod na zastavenie rozbehnutej práce so stavovskými organizáciami a odbormi na programových dokumentoch na ďalšie obdobie. Ak sa do štrajku zapojí avizovaných vyše 10.000 učiteľov, podľa Fronca to bude dôkaz toho, že minister vo svojej funkcii zlyhal.