Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Premiér: Predĺženie mandátu ústavných sudcov je až plán B

Na archívnej snímke slovenský premiér Peter Pellegrini. Foto: TASR/Martin Baumann

Pellegrini ako podpredseda Smeru-SD potvrdil, že strana intenzívne rokuje a bude mať ambíciu postaviť dostatočný počet kandidátov.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) pevne verí, že sa poslancom Národnej rady (NR) SR podarí včas zvoliť potrebný počet kandidátov na ústavných sudcov tak, aby Ústavný súd (ÚS) SR nebol paralyzovaný. Povedal to na margo skutočnosti, že vo februári sa končí funkčné obdobie deviatich ústavných sudcov. Úlohou poslancov je zvoliť 18 kandidátov, z ktorých si prezident vyberie deväť sudcov.

"Ak by hrozilo, že voľba nedopadne najlepšie a vo februári bude ÚS paralyzovaný, pokúsim sa pomôcť parlamentu, a to formou návrhu na skrátené legislatívne konanie (o návrhu predĺžiť funkčné obdobie končiacim sudcom, poznámka TASR). Ale to je až plán B. Zámer je zvoliť kandidátov. NR SR by sa mala snažiť pozbierať čo najväčší počet kandidátov a verím, že sa nájde väčšina, ktorá potrebný počet kandidátov navolí," uviedol.

Pellegrini ako podpredseda Smeru-SD potvrdil, že strana intenzívne rokuje a bude mať ambíciu postaviť dostatočný počet kandidátov. Na otázku, či môže vylúčiť, že medzi navrhovanými bude aj predseda Smeru-SD Robert Fico, uviedol, že si treba počkať na definitívny zoznam. "Ten deadline je niekedy 7. januára, vtedy budete poznať odpoveď na vašu otázku," dodal.