Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Protestujúci učitelia by sa mali vrátiť k žiakom a študentom

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (vpravo), predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (v strede) a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler (vľavo) počas tlačovej konferencie na ktorej zverejnili oficiálne stanovisko predsedu NR SR a vlády SR k štrajku učiteľov. V Bratislave 3. februára 2016. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Robert Fico tiež deklaroval, že do parlamentných volieb, ktoré budú 5. marca, nebudú prijímané žiadne rozhodnutia v otázke financovania školstva a platov učiteľov.

Bratislava 3. februára (TASR) - Nastal čas, aby sa protestujúci učitelia vrátili k žiakom a študentom. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), ktorý na brífingu prezentoval finálne stanovisko vlády SR a predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) k protestu učiteľov.

Premiér tiež deklaroval, že do parlamentných volieb, ktoré budú 5. marca, nebudú prijímané žiadne rozhodnutia v otázke financovania školstva a platov učiteľov. "Bola 19-dňová vianočná prestávka, sú lyžiarske zájazdy a blížia sa jarné prázdniny. Nie je dobré, ak sú žiaci ponechaní bez riadneho vyučovania, môže to mať na nich negatívny dopad," povedal Fico.

On sám je presvedčený, že učitelia prijali fakty, že v rokoch 2012 až 2016 vláda Smeru-SD zvýšila ich platy v súhrne o 22 percent. "Nikomu vo verejnej správe neboli takto zvyšované platy. Počas vlády Ivety Radičovej bola dvakrát vyrokovaná pre učiteľov veľká nula. A ak budeme súčasťou vládnej koalície po voľbách, budeme pokračovať vo zvyšovaní platov učiteľov. Máme zdroje na minimálne 25-percentné zvýšene platov v ďalšom volebnom období," deklaroval Fico.

Šéf exekutívy zároveň poďakoval všetkým učiteľom, ktorí počas protestu vyučovali a aj tým, ktorí sa už k žiakom vrátili. "Dnes je to už 99 percent škôl, ktoré vyučujú. Z viac ako 6700 škôl bolo dnes do protestu zapojených 47, čo je menej ako jedno percento. Nikdy sa protestu nezúčastnilo viac ako dve percentá škôl," povedal.

Premiér taktiež uviedol, že ak sa budú po utorňajšom (2.2.) rokovaní Výboru NR SR pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport naďalej objavovať rôzne "politicky organizované" podujatia, vláda ich od tohto okamihu bude vnímať ako čisto politické a ako súčasť predvolebnej kampane proti vláde a strane Smer-SD. "Takto budeme na tieto podujatia aj reagovať. Naše stanovisko je jasné, konkrétne a plné záväzkov. Je čas sa vrátiť do škôl a racionálne rokovať o tom, čo bude po parlamentných voľbách," povedal Fico.

Ako tvrdí, je ochotný si s predstaviteľmi učiteľov sadnúť a rokovať napríklad o tom, čo by všetko mohlo byť v národnom vzdelávacom programe. "Možno poďme hovoriť, samozrejme, len v hypotetickej rovine, lebo nikto nesedí ešte v novej vláde, ako by mohla vyzerať časť programového vyhlásenia o školstve, vrátane finančného zabezpečenia," podotkol predseda vlády.

Toto všetko sa podľa jeho slov dá a vláda je na takéto rokovanie pripravená. "Nie je však možné, po tom všetkom, čo sa udialo, do 5. marca prijímať rozhodnutia finančného charakteru," dodal Fico.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) v reakcii na dnešnú tlačovú konferenciu premiéra uviedla, že na nej bagatelizoval situáciu, odvádzal pozornosť od neplnenia sľubov a uvádzal nepravdivé informácie o štrajku učiteľov. "Od 25. januára sa do štrajku zapojilo viac ako 14.500 učiteľov na vyše 950 školách. Bolo neodučených viac ako 300.000 vyučovacích hodín. Do živej reťaze v 14 mestách Slovenska sa zapojilo viac ako 10.000 učiteľov, rodičov a študentov," povedal Vladimír Crmoman z ISU. Iniciatíva sa chce viac vyjadriť vo štvrtok (4.2.).

O súčasnej situácii v školstve a požiadavkách učiteľov rokoval v utorok Výbor NR SR pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport, pričom z viac ako dvojhodinovej diskusie vyplynulo, že problematika učiteľských platov a financovania školstva sa má riešiť až po marcových parlamentných voľbách. Členovia výboru odhlasovali výzvu pre všetky kandidujúce politické strany, aby deklarovali verejný záväzok prijať národný vzdelávací program na roky 2016 až 2020 s časovým harmonogramom aj potrebným finančným zabezpečením.

Nespokojné sestry a štrajkujúci učitelia dnes uviedli, že žiadajú zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k situácii v zdravotníctve a školstve. "Vyzývame poslancov, aby zasadli a riešili kritickú situáciu. Spája nás spoločný zápas. Spája nás to, že tak ako problémy školstva aj sestier sú ignorované," uviedol dnes Vladimír Crmoman zo štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov.

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.