Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér Fico ostáva vo funkcii,za odvolanie hlasovalo len 36 poslancov

Predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR/Michal Svítok

Premiéra Fica vo funkcii podržali všetci prítomní koaliční poslanci. Za jeho odvolanie hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci. Celý klub ĽSNS v sále chýbal.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ostáva vo svojej funkcii. Za jeho odvolanie, ktoré iniciovala opozícia pre jeho nečinnosť v daňovej kauze Bašternák, dnes hlasovalo len 36 poslancov zo 116 prítomných. Na vyslovenie nedôvery bolo potrebných minimálne 76 hlasov.

Premiéra Fica vo funkcii podržali všetci prítomní koaliční poslanci. Za jeho odvolanie hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci. Celý klub ĽSNS v sále chýbal.

Opozícia tvrdila, že premiér je svojím postojom po odhalení kauzy Bašternák, jej bagatelizovaním a zámerným odsúvaním tohto obrovského problému hanbou SR práve v čase jej predsedníctva v Rade EÚ. "Robert Fico svojím konaním nielenže podporuje zločinecké praktiky členov vlády, ale vedome podporuje korupčné prostredie, čím ospravedlňuje a dáva zelenú pre takéto konanie aj na nižších úrovniach štátnej správy," upozornila opozícia v odôvodnení návrhu. Podľa poslancov také masívne podozrenia z korupcie, akým čelí minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), nemajú obdobu od éry mečiarizmu.

Ficovi tiež opoziční poslanci vyčítali, že býva v byte podnikateľa Ladislava Bašternáka, pričom mesačné nájomné, ktoré platí, je podľa nich zvýhodnené približne o 4450 eur, čo je za 44 mesiacov takmer 196.000 eur. Túto zľavu nazýva opozícia úplatkom od Bašternáka.

S odvolávaním Fica chcela opozícia začať ešte pred letnou parlamentnou prestávkou, koalícia však neumožnila otvorenie tejto schôdze ani po viacnásobných pokusoch. Návrh preto skončil zaradený na riadnej septembrovej schôdzi.

Predseda vlády vo svojom vystúpení označil mimoriadnu schôdzu za zbytočnú, bezdôvodnú, pričom ju organizujú nedôveryhodní ľudia s cieľom budovať si permanentnú politickú imunitu. Fico vidí dva dôvody, prečo opozícia takéto schôdze organizuje. "Buduje si permanentnú imunitu. Viacerí predstavitelia opozície čelia vážnym podozreniam zo spáchania trestnej činnosti. Tento cirkus robia preto, aby si vybudovali permanentnú politickú imunitu, a domnievajú sa, že keď sa tieto podozrenia potvrdia, budú môcť kričať, že vidíte, to je preto, že sme upozorňovali, že toto sú tí zločinci," povedal premiér.

Ako druhý a hlavný dôvod vidí sklamanie opozície po voľbách. "Strieľali šampanské, rozdávali sa funkcie. Potom prišlo vytriezvenie, lebo strany, ktoré majú zdravý rozum, pochopili, v čom je význam stability, a postavili silnú koalíciu. Sklamanie je o to hlbšie, že si uvedomujú, že neexistuje nejaká alternatívna ponuka voči koalícii. Preto prichádzajú s filozofiou politickej nenávisti. Vedia, že nie je možné alternovať hospodárske a sociálne výsledky vlády, tak sa nás snažia vtiahnuť do politiky nenávisti. Chcú vyvolať dojem, že sme rozhádaní, aby verejnosť bola ešte nahnevanejšia a povedala si, že oni sú všetci rovnakí," povedal predseda vlády.

Fico je podľa svojich slov hrdý, že tu máme koalíciu zloženú z troch strán, ktoré rešpektujú demokratické pravidlá hry. "Som hrdý, že sme postavili koalíciu na stranách, ktoré tvrdo pracujú na svojich štruktúrach. Je to obrovský rozdiel v porovnaní s tým, čo je na druhej strane. Novotvary založené na internete, strany so štyrmi členmi, pri ktorých nevieme nič o ich financovaní. Urobím všetko pre to, aby sme v týchto demokratických tradíciách pokračovali ďalej," uistil.