Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér Fico prisľúbil legislatívne zmeny v prospech miest a obcí

Premiér Róbert Fico, archívne foto Foto: TASR - Martin Baumann

Taktiež avizoval zvýšenie finančného limitu na obstarávanie tovarov a služieb, do ktorého nie je potrebné verejné obstarávanie.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Tri sľuby dnes predniesol účastníkom 26. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) predseda vlády SR Robert Fico. Okrem zvýšenia podielu z výnosu dane z príjmov fyzických osôb (DPFO) prisľúbil posilniť kompetencie samospráv pri menovaní riaditeľov škôl, ktorých sú zriaďovateľom. Taktiež avizoval zvýšenie finančného limitu na obstarávanie tovarov a služieb, do ktorého nie je potrebné verejné obstarávanie.

Kým v prípade zvýšenia podielu z výnosu z DPFO pôjde o opatrenie v rámci rozpočtu na rok 2016, kroky v oblasti školstva a verejného obstarávania prídu už na najbližšej schôdzi NR SR. Parlament by podľa Ficových slov mal prostredníctvom pozmeňovacieho návrhu v rámci školského zákona zakotviť možnosť obcí, miest a krajov vetovať rozhodnutie rady školy o menovaní riaditeľa školy, ktorých zriaďovateľom je samospráva. "Ak by ani po tomto vete nedostali tí, čo majú riaditeľa ustanoviť, rozum, v tom prípade to bude zastupiteľstvo - obecné, mestské či krajské, ktoré rozhodne o tom, kto bude riaditeľom školy," vysvetlil podstatu návrhu Fico.

V oblasti verejného obstarávania (VO) chce vládna strana v parlamente presadiť zmenu, ktorou by sa výška limitu na obstaranie tovaru a služieb, do ktorého samosprávy nemusia robiť verejné súťaže, mala zvýšiť zo súčasných 1000 eur na 3000 až 5000 eur. "Nemusíme schvaľovať nič špeciálne, do parlamentu mieri vládou schválená malá novelizácia o verejnom obstarávaní, bude už na slobodnej vôli poslaneckého zboru, či to bude tri-, alebo päťtisíc eur," povedal Fico, ktorý verí, že táto zmena nielen uľahčí samosprávam i celej verejnej správe život, ale naštartuje v mestách a obciach aj lokálnu ekonomiku.

K účastníkom dnešného snemu sa prihovoril aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Skonštatoval, že ZMOS za doterajšiu dobu existencie ukázal svoju životaschopnosť i opodstatnenosť. "ZMOS vnímam ako riadneho partnera legislatívneho procesu a verejne deklarujem, že som pripravený operatívne riešiť so ZMOS-om kroky, ktoré sa objavujú v legislatívnom procese a mohli by sa negatívne dotknúť chodu miest a obcí," vyhlásil.

Doterajší predseda ZMOS-u Jozef Dvonč vo svojom príhovore bilancoval činnosť združenia od predchádzajúceho 25. snemu. Skonštatoval, že sa združeniu podarilo vďaka aktivite a súčinnosti svojich členov splniť podstatnú časť úloh. Ocenil v tomto prípade aj partnerský dialóg s najvyššími štátnymi orgánmi, vládou a premiérom Robertom Ficom. Pri hodnotení cieľov ZMOS-u Dvonč upozornil na to, že združenie muselo hľadať v niektorých prípadoch kompromisné riešenia. "No s prihliadnutím na ekonomickú a spoločensko-politickú situáciu združenie vyrokovalo a dosiahlo pre samosprávy nielen možné maximum, ale pri mnohých dostalo prísľub úplného naplnenia požiadaviek miest a obcí," povedal Dvonč.

Pripomenul aj fakt, že k 1. aprílu 2015 bolo spomedzi všetkých 2930 miest, obcí a mestských častí členom ZMOS-u viac ako 95 percent, presne 2741 miest, obcí a mestských častí.