Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Fico si želá, aby sa do diskusie o korupcii v SR vrátila objektivita

Robert Fico. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Opozícia a časť médií podľa Fica z korupcie na Slovensku spravili politickú tému.


Štrasburg 18. októbra (TASR) – Premiér Robert Fico sa dnes v Štrasburgu stretol s expertmi zo Skupiny štátov Rady Európy proti korupcii (GRECO). Vo svojom vystúpení na zasadnutí tejto skupiny informoval zhruba 60 prítomných expertov na boj s korupciou o protikorupčných opatreniach, ktoré Slovensko zaviedlo, a tiež o ďalších aktivitách vlády v tejto oblasti. Hovoril o protischránkovom zákone, o potrebe sprísnenia majetkových priznaní či o pripravovaných právnych predpisoch na ochranu oznamovateľov korupcie.

"Musím povedať, že je pred nami stále jedna úloha, ako dosiahnuť v parlamente ústavnú väčšinu na zmenu príslušných zákonov, pokiaľ ide o majetkové priznania," povedal predseda vlády SR na tlačovom brífingu po zasadnutí s expertmi z GRECO, ktorých podľa vlastných slov informoval o tom, že na tento účel už v parlamente bola zriadená pracovná komisia.

Predstavitelia GRECO sa na dnešnom zasadnutí zaujímali podľa premiérových slov napríklad aj o to, ako fungujú opatrenia, ktoré sa na Slovensku zaviedli pri obmedzeniach platieb v hotovosti. "Myslím si, že obmedzenie používania hotovosti je jeden z najefektívnejších spôsobov, ako bojovať proti korupcii, lebo potom nie sú veľké možnosti používať špinavé peniaze," povedal Fico novinárom na margo rozoberanej témy.

Premiér ďalej zdôraznil, že GRECO je renomovaná profesionálna inštitúcia, ktorá pravidelne hodnotí svoje členské štáty na základe toho, ako bojujú s korupciou. Nás hodnotila v rokoch 2000, 2008 a 2013 a momentálne podľa jeho slov čakáme na ďalšie v poradí už štvrté hodnotenie, ktoré títo experti práve dokončujú. Fico podľa svojich slov skupinu GRECO vyzval, aby aktívnejšie vstupovala do krajín pri pomoci s bojom proti korupcii a poskytovala im verejne svoj pohľad.

Opozícia a časť médií podľa Fica z korupcie na Slovensku spravili politickú tému. "Na Slovensku sme vždy rešpektovali, že podobne ako v iných krajinách, tak aj na Slovensku je korupcia. Ale je veľký rozdiel medzi vnímaním korupcie a realitou. My dnes na Slovensku bojujeme s vnímaním," povedal. Dodal, že by si prial, aby sa do tejto témy vrátila objektivita a aby akékoľvek pochybenie, napríklad manažérske, nebolo automaticky označované ako korupcia.

Skupina štátov proti korupcii - GRECO - bola založená v roku 1999. Tvoria ju zástupcovia 49 krajín a jej cieľom je zlepšovať schopnosť členských krajín bojovať proti korupcii a pravidelne monitorovať súlad ich aktivít s protikorupčnými štandardmi Rady Európy (RE). Premiér zdôraznil, že GRECO je profesionálna inštitúcia, ktorá poskytuje len odporúčania, nie technickú pomoc. Technickú pomoc v boji proti korupcii dostane Slovenská republika od Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a od Medzinárodnej protikorupčnej akadémie v Rakúsku.

Fico ešte dnes večer odletel do Bruselu, kde absolvuje pracovnú večeru premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Vo štvrtok (19.10.) a v piatok (20.10.) sa v Bruseli zúčastní na zasadnutí Európskej rady (summit EÚ), ktorej témami budú migrácia, obrana, vonkajšie vzťahy a digitalizácia.