Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Premiér R. Fico opäť nepozval M. Kotlebu na stretnutie VÚC

Archívna snímka, V piatok 20. decembra 2013 v Banskej Bystrici počas slávnostného zasadnutia zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa ujal svojej funkcie novozvolený predseda BBSK Marian Kotleba. Foto: FOTO TASR/Dušan Hein

Vedenie kraja sa ohradilo.

Banská Bystrica 1. decembra (TASR) – Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa dnes vo svojom stanovisku ohradilo voči postupu predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorý na pracovné stretnutie s predsedami vyšších územných celkov (VÚC) znova nepozval predsedu BBSK Mariana Kotlebu (ĽSNS). Stretnutie týkajúce sa stredného školstva sa uskutočnilo v stredu (30. 11.) a bolo zamerané na problematiku zosúlaďovania požiadaviek praxe s tým, čo dnes ponúkajú stredné školy. Tie v drvivej väčšine spadajú pod VÚC.

"Stretnutie sa týkalo reformy stredného školstva, ktoré je v kompetencii samosprávnych krajov. Reformu, o ktorej Robert Fico ešte len rozpráva, sa Marian Kotleba už tri roky snaží realizovať v BBSK. Všetky snahy Mariana Kotlebu však svojím hlasovaním potápajú najmä krajskí poslanci z klubu Smer-SD + KDH. Práve tento problém chcel Marian Kotleba s predsedom vlády prediskutovať. Znova sa však ukázalo, že predseda vlády uprednostňuje politické kádrovanie pred vecnými riešeniami problémov," uvádza v reakcii vedenia úradu Michaela Piliarová, vedúca oddelenia styku s verejnosťou a protokolu BBSK.

Premiér počas svojej návštevy Banskej Bystrice 21. novembra avizoval, že ak VÚC nezosúladia štruktúru vzdelania na stredných školách s požiadavkami praxe, štát razantne zasiahne. Na jednej strane sú totiž štatistiky a počty nezamestnaných a na druhej absolútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, po ktorých firmy volajú.

"Stretnem sa s predsedami VÚC. Chystám sa otvorene hovoriť o povinnosti prispôsobovať štruktúru vzdelania na stredných školách potrebám praxe. Úrad práce im posiela rôzne analýzy a prognózy na daný rok i konkrétne odporúčania, ale na konci dňa si poslanci samosprávnych krajov urobia tak či tak, čo chcú. Toto bude asi prvý prelom do vzťahu medzi štátom a VÚC. Jednoducho to budú musieť rešpektovať," zdôraznil vtedy premiér.