Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Premiér rieši pripravenosť SR na konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Polícia zároveň upozorňuje na zablokovanie prístupových ciest k hraničným priechodom Malé Berezné – Ubľa a Užhorod – Vyšné Nemecké pre všetkých cestujúcich bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v utorok zvolal operatívnu poradu o pripravenosti Slovenska na možný vývin vzťahov medzi Ukrajinou a Ruskom. O tejto téme sa má v stredu (28. 11.) hovoriť aj na mimoriadnom rokovaní Národného bezpečnostného analytického centra. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

Na utorkovej porade sa zúčastnili ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), minister obrany Peter Gajdoš (SNS), riaditeľ Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik a riaditeľ Vojenského obranného spravodajstva Ján Balciar. Mimoriadne rokovanie Národného bezpečnostného analytického centra sa začne v stredu ráno.

Ministerstvo vnútra zároveň informovalo, že cudzinecká polícia intenzívne komunikuje s ukrajinskou stranou a snaží sa identifikovať prípadné bezpečnostné hrozby. "Doposiaľ získané informácie neboli dôvodom na prijatie mimoriadnych bezpečnostných opatrení. Služba hraničnej a cudzineckej polície je pripravená v prípade zmeny situácie operatívne reagovať," napísali z ministerstva.

Polícia zároveň upozorňuje na zablokovanie prístupových ciest k hraničným priechodom Malé Berezné – Ubľa a Užhorod – Vyšné Nemecké pre všetkých cestujúcich bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť. K blokovaniu prístupových ciest na ukrajinskej strane dochádza z dôvodu zmeny pravidiel kontroly vozidiel so zahraničnou registráciou. "Blokácia prístupových ciest však nesúvisí so zavedením výnimočného stavu na Ukrajine," upozornil rezort vnútra.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu (25. 11.) v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii na tieto udalosti ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva.