Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér Robert Fico sa stretol s vedením Ringier Axel Springer

Na snímke premiér Robert Fico prichádza na mimoriadne stretnutie na Generálnu prokuratúru SR v Bratislave v pondelok 26. februára 2018. Mimoradne sa tu zišli šéf prokuratúry Jaromír Čižnár, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), policajný prezident Tibor Gašpar, riaditeľ Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik a premiér Robert Fico v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Zastreleného novinára a jeho priateľku našla polícia krátko pred polnocou v rodinnom dome v obci Veľká Mača pri Galante. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pod spoločnosť Ringier Axel Springer patrí aj portál Aktuality.sk, ktorého investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku zavraždili.

Bratislava 27. februára (TASR) - Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer-SD) sa na Úrade vlády SR v pondelok stretli s generálnym riaditeľom spoločnosti Ringier Axel Springer Ralphom Büchim a so šéfom slovenskej pobočky Milanom Dubecom. Pod spoločnosť patrí aj portál Aktuality.sk, ktorého investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku zavraždili.

Stretnutie TASR v utorok potvrdili na úrade vlády aj v spoločnosti. "Môžem potvrdiť, že takéto stretnutie sa uskutočnilo. Ale po dohode oboch strán nebudeme o obsahu stretnutia informovať," povedala premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová. "Môžem potvrdiť, že sa stretli," uviedol hovorca Ringier Axel Springer Slovakia Peter Porubský.

Spoločnosti Ringier Axel Springer Slovakia, Ringier Axel Springer Media, Ringier a Axel Springer SE k vražde vydali v pondelok vyhlásenie. Správa ich šokovala, rodinám vyjadrili úprimnú sústrasť. Avizovali, že budú robiť všetko, "čo je v našich silách, aby sme podporili orgány činné v trestnom konaní pri identifikácii páchateľov". "V prípade, že tento zločin bol pokusom odradiť nezávislého vydavateľa, akým je Ringier Axel Springer, od odhalenia porušení zákona, použijeme to ako príležitosť na ešte väčšie posilnenie našej novinárskej zodpovednosti," vyhlasujú spoločnosti.

Premiér oznámil, že vraždu bude vyšetrovať špeciálny tím. Budú v ňom predstavitelia Generálnej prokuratúry SR, Úradu špeciálnej prokuratúry, ministerstva vnútra, Národnej kriminálnej agentúry, Prezídia Policajného zboru a Slovenskej informačnej služby. Vláda ponúka odmenu milión eur za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, respektíve hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.