Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Slavín nie je pamätníkom ideológie, ale víťazstva a odvahy

Na snímke premiér Robert Fico (vpravo) a minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov (vľavo) si podávajú ruky počas prijatia na Úrade vlády SR v Bratislave 4. apríla 2015. Foto: TASR/Vladimír Benko

"Hrdinstvo, ktoré títo muži a medzi nimi aj mladí chlapci aj vo veku i môjho syna preukázali, je odkazom nám živým," uviedol Robert Fico.

Bratislava 4. apríla (TASR) – Vojnový pamätník Slavín, ktorý sa týči na Bratislavou, nie je pamätníkom ideológie, ale víťazstva a odvahy. Vo svojom príhovore to vyhlásil dnes predseda vlády SR Robert Fico, ktorý si spolu s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom prišiel na Slavín uctiť pamiatku padlých sovietskych vojakov, a taktiež pripomenúť 70. výročie oslobodenia Bratislavy. Na spomienkovej slávnosti sa zúčastnili aj ďalší predstavitelia slovenskej vlády.

uský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý je v sobotu 4. apríla 2015 na pozvanie rezortného kolegu Miroslava Lajčáka na oficiálnej návšteve Slovenska sa v prítomnosti predsedu NR SR Petra Pellegriniho a premiéra Roberta Fica zúčastnil na štátnych oslavách 70. výročia oslobodenia na pamätníku padlých vojakov Červenej armády na Slavíne. Na snímke vľavo minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov odovzdáva pamätné medaily vojnovým veteránom na Slavíne pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Bratislavy 4. apríla 2015. Štvrtý zľava premiér Robert Fico.
Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda vlády vnímal svoju prítomnosť na Slavíne ako prejav hlbokej úcty, ktorú pociťuje ako premiér, ale aj ako občan Bratislavy. "Je to vyjadrením vďaky tým, ktorí obetovali životy za záchranu životov našich rodičov, nás a našich detí," uviedol Fico. Myslí si, že obetovať vlastný život za život druhého človeka zostáva hrdinstvom v každom čase a historickom období vývoja spoločnosti. "Hrdinstvo, ktoré títo muži a medzi nimi aj mladí chlapci aj vo veku i môjho syna preukázali, je odkazom nám živým," podotkol premiér.

Šéf ruskej diplomacie vyjadril vďačnosť slovenskej vláde za starostlivé zachovanie pamiatky sovietskych vojakov a údržbu vojnových hrobov. Rusko a Slovensko má podľa jeho slov rovnaký pohľad na vojnové dianie. Ako skonštatoval Lavrov, nesmie sa dopustiť zopakovanie dejín 2. svetovej vojny.



"Sme nacielení na to, aby sa tieto udalosti nikdy nezopakovali a aby OSN bola centrom zaistenia bezpečnosti vo svete. Aby sa nikto nesnažil dominovať vo svete a podriaďovať iných proti svojej vôli," dodal Lavrov. Minister zahraničných vecí Ruska následne odovzdal slovenským veteránom pamätnú medailu.



Na Slavín prišlo aj niekoľko stoviek ľudí, ktorí držali v rukách slovenské a ruské vlajky, niektorí aj protestné transparenty proti NATO. Ministra Lavrova s premiérom Ficom privítali veľkým potleskom.



Uctiť pamiatku padlých vojakov a pripomenúť si 70. výročie oslobodenia Bratislavy na Slavín prišiel ešte pred príchodom šéfa ruskej diplomacie a predsedu vlády SR aj prezident SR Andrej Kiska.